Autor: eFutsal.cz   Vloženo dne: 9.10.2012

I když se na sklonku týdne hrály obě nejvyšší soutěže, nejvýznamnější událost týdne se odehrávala jinde. V Praze totiž školil trenéry ligových klubů a reprezentací Španěl Javier Lozano, renomovaný odborník, který na tuto akci zavítal na základě pozvání čestného předsedy Svazu futsalu Petra Fouska a reprezentačního trenéra Tomáše Neumanna. Semináře se zúčastnila i naše trenérská dvojice Martin Brychta a Patrik Mičkal. S trenérem reprezentace Tomášem Neumannem pro vás na toto téma připravil rozhovor server eFutsal.cz.

Jak jste byl spokojený s průběhem víkendového trenérského semináře?
Byl jsem velmi spokojený, vše úžasně "klaplo". Jak prostory, tlumočení, organizace, tak hlavně i přístup trenérů. Často byli zapojováni do diskuze a myslím, že nám Javier všem otevřel oči a ukázal, jak je možné se ještě posunout dopředu.

Bavil jste se se španělským kolegou také o tom, jak se mu seminář u nás zamlouval?
Musím tlumočit jeho velkou spokojenost, vše velmi ocenil. Říkal, že má vždy z těchto seminářů, které nejsou organizovány FIFA, velké obavy - že nebude klapat organizace, tlumočení, že se trenéři často hádají mezi sebou a narušují přednášky, atd. U nás byl ale velmi spokojen, jak vše skvěle fungovalo a také jak se posluchači chovali.

Jak moc podle vás pomůže tento seminář v rozvoji futsalového trenérství u nás?
To se teprve uvidí, jak si jeho slova vezmou trenéři k srdci a jak budou své znalosti přenášet na hráče. Obdivuhodné je to, že nám v podstatě neukázal nic nového a přesto nás neskutečně změnil. Minimálně z 90% jsme vše znali. Ale co nás naučil, je přemýšlet a dívat se na věci jinak. To byl jeho největší přínos! Pár detailů, které nám ukázal, změnilo úplně náhled na věc o které jsme si do teď mysleli, že vše děláme správně, nebo jsme pořád dumali, jak je možné, že nám něco nemůže vyjít. Několika detaily nám prostě změnil myšlení a náhledy na futsal. Je to úžasné! My ale nesmíme usnout na vavřínech. Pokud chceme mít kvalitní ligu a národní mužstvo, musíme mít kvalitní trenéry. Bez toho se nemůžeme pohnout dál. A já myslím, že toto je další krůček ke zkvalitnění trenérství u nás.

Měl jste šanci poznat Javiera Lozana i mimo seminář na několika akcích, jaký je jako člověk? Podělí se rád o své zkušenosti i "mimo protokol"?
Musím říci, že je to velice inteligentní a moudrý člověk, který když vidí zájem, rád pomůže. Měl jsem tu možnost s ním strávit týden loni na školení ve Španělsku a teď tři dny v Praze. Za tu dobu musím říci, že mi velmi přilehl k srdci. Nejen jako trenér, ale hlavně jako člověk. Vše tomu samozřejmě nahrává i jeho dlouholeté přátelství s Petrem Fouskem. Navíc Praha zaujala nejen jeho, ale i jeho manželku. Všechny tyto aspekty nahrály tomu, že nám nabídl bližší spolupráci, která se již projeví na MS v Thajsku. Více si zatím nechám pro sebe, ale už teď mohu říci, že Javier Lozano nebyl v Praze naposledy…
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700