Autor: Daniel Kolman   Vloženo dne: 23.6.2010

Panu Michailu Grinjevičovi, který se dnes jmenuje Michal Žák, patří jistě velké uznání za organizování velkolepého turnaje Greenball Cup, i za to, že dokázal sehnat nemalé finanční prostředky, a téměř přes noc v Teplicích vybudovat kvalitní tým s vynikajícími zahraničními hráči, kteří dokázali zle potrápit dlouholetého krále naší nejvyšší soutěže Era-Pack Chrudim, byť nyní zůstává otázkou, zda se jemu samotnému podaří takto vysoko nasazenou laťku udržet, neboť sám přiznává že z ekonomických důvodů končí v jeho mužstvu více než polovina hráčů i špičkový trenér Šulga.

Jsme pořád jen "malý" sport, a o to je práce funkcionářů všech nejen ligových klubů velmi těžká a obtížná, je třeba si jí vážit, a přesto že si dovolíme postupy a vyjádření pana Žáka v tomto článku kritizovat neznamená to, že si práce funkcionářů Balticflory Teplice nevážíme, a nerespektujeme ji.

Je velká škoda, že svými neustálými "nářky" na rozhodčí i soupeře pan Žák kazí image svého klubu, a devalvuje ostatní mravenčí práci pro oddíl nejen svoji, ale i svých kolegů, bez nichž by se chod jeho klubu určitě neobešel. Rozhodně by bylo lepší sportovně uznat, že Era-Pack Chrudim byl prostě lepší a pogratulovat mu. Za chrudimským klubem totiž stojí dlouholetá trpělivá práce, a na tu narychlo a za pochodu vytvořený klub, který si zatím nevybudoval žádný pevný základ na který je potřeba dlouhý čas prostě stačit nemohl. A rozhodně tak nebyli příčinou neúspěchu arbitři nebo povrch. To je však v tuto chvíli vedlejší a není to pointou našeho vyjádření.

Tomu dal popud rozhovor, který se objevil na webové stránce Teplice.naseadresa.cz (čtěte zde), neboť se zde pan Žák vyjadřuje nepravdivě o jednáních s naším klubem, a vůbec nezmiňuje zcela nestandardní a v našich očích zcela neseriózního jednání, kterého se dopustil nejen vůči našemu klubu SK Slavia Praha, ale i vůči některým dalším klubům nejvyšších futsalových soutěží České republiky.

Pan Žák v měsíci květnu pozval naše hráče Olivu, Novotného, Pleyera, a několik dalších hráčů jiných ligových a druholigových klubů (byť jména známe, nepřipadá nám seriózní jejich jména uvádět), aby sehráli za Teplice přátelské utkání, aniž by toto dal jakýmkoliv způsobem našemu klubu na vědomí, naopak ještě hráče ubezpečoval, že se sestava nikde v médiích neobjeví, aby tento prohřešek spíše proti morálce než prozatím proti futsalovým řádům a předpisům, nebyl mateřskými kluby odhalen. Všichni tito hráči mají s naším klubem uzavřenu dlouhodobou neamatérskou smlouvu, ve které mají uveden výslovný zákaz nastoupit v jakémkoliv futsalovém utkání za jiné mužstvo, a vedení našeho klubu bude jejich přestupek řešit. Přesto je v našich očích hlavním viníkem především funkcionář Teplic pan Žák. Ten hráče lákal na velmi nadstandardní podmínky, které dle vlastních slov o ekonomických problémech pravděpodobně ani nemůže plnit. Po tomto incidentu, který nám hráči sdělili, se pan Žák ani nebyl schopen omluvit, to za něj musel učinit jeho kolega pan Turišin.

Chtěli jsme již v tu dobu celou věc medializovat. Nakonec jsme se rozhodli tak neučinit, neboť pan Turišin sám označil jednání pana Žáka za neseriózní, a tak jsme nechtěli dále prohlubovat zbytečné rozpory mezi kluby. Po přečtení výše uvedeného rozhovoru tak již ale činíme, neboť jsou v něm uvedeny nepravdivé a zavádějící informace, opět z úst pana Žáka.

Uvádí se zde, že Balticflora usilovala o naše hráče Novotného a Pleyera, avšak "sešívání za ně chtěli nesmyslné peníze". Nevím jak tomuto přesvědčení pan Žák došel, když se Slavií nikdy ani jednat nezačal, a jeho "usilování" o hráče se omezilo pouze o "pokoutní" testování nejen těchto hráčů zcela za zády jejich mateřského klubu. Ani s panem Turišinem nedošlo k žádnému konkrétnímu jednání mimo telefonického rozhovoru, kde striktně padlo, že vzhledem k nestandardním a v našich očích neseriózním postupům pana Žáka jsou jednání téměř nemožná, ne ovšem vyloučená.

S žádnou konkrétní nabídkou Balticflora Teplice náš klub nikdy neoslovila, takže ani my jsme doposud nemohli vyjádřit případný souhlas, nebo nesouhlas, s přestupy těchto hráčů. Takto se obchody prostě nedělají!

Pomíjím dále fakt, že se pan Žák v tomto rozhovoru zmiňuje o příchodu hráčů Indossu Plzeň, kteří mají ve svém klubu také doposud platnou smlouvu, a vedení plzeňského klubu s žádným funkcionářem Balticflory Teplice doposud k žádné dohodě nedospělo, a dle sdělení pana Lendela (Indoss Plzeň) tyto hráče ani uvolnit nehodlají, neboť společně s Michalem Kovácsem mají být stavebními kameny Indossu pro nadcházející ligovou sezónu. K tomu se vedení Indossu Plzeň již vyjádřilo i na stránkách eFutsal (čtěte zde). Nás mrzí, že se pro náš klub nerozhodl Jakub Kiliján, kterého futsalově vychoval pan Mezera z Betisu Kadaň, ale byli jsme to my, kdo hráče pro "velký" futsal objevil, a tento hráč, odvedl velký kus práce ve dvou sezónách v dresu našeho juniorského týmu do 18 let (Kiliján je v současnosti pořád ještě hráčem našeho klubu, byť jsme rozhodnuti dodržet ústní dohodu o navrácení hráče Betisu Kadaň).

Ohrazujeme se kategoricky proti tvrzením pana Žáka v předmětném rozhovoru. Jeho jednání považujeme za neseriózní, poškozující vztahy obou ligových mužstvev. Médiím podává prohlášení nezakládající se na pravdě a reálných skutečnostech.

Vzhledem k tomu, že až po těchto událostech navrhujeme KF změny do souboru předpisů, aby kluby měly možnost jak své hráče lépe chránit legislativně, není možné navrhovat pana Žáka a jeho klub v současné chvíli na jakékoliv potrestání, a tak využíváme alespoň tuto cestu, informovat veřejnost o našem postoji a názoru k celému problému.

Závěrem chci otevřeně říci, že i my jsme se dopustily podobného prohřešku, neboť jsme pozvali hráče na charitativní akci v Milovicích, a neuvědomili si, že je v této době ještě na hostování v Olympiku Mělník, navíc jsme exhibiční utkání ve prospěch dětské kliniky v Motole nepovažovali za testování či oficiální utkání. Přesto jsme se v telefonátu panu Šubovi omluvili, a činíme touto cestou ještě jednou.

Článek z webu Teplice.naseadresa.cz:

Balticflora výrazně mění kádr, bude více sázet na talentované české mladíky

Teplice
23.6.2010 15:34:07
Autor: František Bílek


Brazilské tanečky teplického futsalového kvarteta Gui, Graciano, Evandro, Vini na českých palubovkách jsou už minulostí. V Balticfloře příští sezonu hrát nebudou, končí také trenér Šulga, brankář Forssetto a talentovaný střelec Isaev. Fanoušci Vlků se naopak můžou těšit na mladé a talentované české hráče, po kterých tolik volali. „Přicházím k nám Štverák s Holým z Indossu Plzeň, nováčka nejvyšší soutěže, Kiliján z Betisu Kadaň, brankář Žďánský z Tanga Brna. Jednáme s Pavlem Novotným z Vysokého Mýta, vyhlédnuté máme i jiné zajímavé tváře. Co se nového kouče týč, ve hře jsou dvě varianty. Vše ale záleží na tom, jak dopadnou naše námluvy se sponzorem,“ informuje viceprezident Balticflory Michal Žák.

Šulga v Teplicích dotrénoval, nahradí ho Rosa?

Jaké jsou tedy nejzásadnější změny v kádru futsalového vicemistra? Trenérské kormidlo už nebude ve svých rukách třímat ruský kouč Igor Šulga. „Nemám k němu žádné výtky, profesionálně odtrénoval celou sezonu. Z finančních důvodů a možná i proto, že chci změnu na tomto postu, jsme s ním neprodloužili smlouvu. Máme nyní dvě varianty. Tou první je portugalský trenér Garardo Rosa José Alberto, který trénoval Benfiku Lisabon, ale i maďarské, italské či rumunské týmy. Jsme s ním domluvení. Byl v Teplicích tři dny na návštěvě, podíval se na zázemí, halu, ubytování. Odjížděl naprosto nadšený a říkal, že se chce vrátit, hodně se mu tu líbilo. Finančně je na tom podobně jako Igor, ale je z úplně jiné školy. Kvalita je jinde. Pokud jednání se sponzorem nedopadnou dobře, tak budou mužstvo trénovat Martin Dlouhý s Džimem Bekakisem. Ten je pro Teplice pojmem, s trénováním má zkušenosti, navíc se hodně rychle učí futsal. Je na něm vidět, že má zájem o tento sport, na postu asistenta jsme s ním spokojení. U Martina bude těžší přechod z hráče na trenéra, je to ale osobnost. Trenérskou licenci už má. Věříme, že to dobře dopadne a mužstvo bude vést Portugalec Rosa, Dlouhán chce pořád ještě hrát,“ usmívá se Žák.

Brazilská samba na Stínadlech dotančila

Oblíbení a herně velmi kvalitní Brazilci Douglas, Gui, Evandro a Vini na Stínadlech radost už rozdávat nebudou. Důvod? Neprodloužili smlouvu. Museli jsme jim z důvodů finanční tísně pochopitelně nabídnout jiné podmínky, než loni. Nepřijali je. Je to škoda. Místo nich máme vyhlédnuté dva portugalské hráče. Přijdou, když bude trénovat Rosa. Navíc jsou třikrát levnější, než například Douglas. Hráli kvalitní italskou a portugalskou ligu, nemůžou být špatní,“ věří Žák v jejich vysokou kvalitu. „O Guim jsme toho také moc nevěděli, než k nám přišel. A jaký z něj nakonec byl hráč! Během sezony neuvěřitelně vyrostl, bohužel i s nároky. Slyšel jsem, že s ním jedná Chrudim. Podle mě ale ještě není top hráč, aby si mohli společně s agentem diktovat tak vysoké podmínky, jaké si diktují,“ mrzí viceprezidenta Vlků.

Potěšitelné je, že zůstává jeden z nejlepších střelců Teplic Alexandr Tolstov. Z kádru, který vybojoval v květnu stříbrné medaile, diváci i v příští sezoně uvidí Martina Dlouhého, Djatlova, Paulinha, Hafenrichtera, Kalinu a možná i Reinhardta. „Kevin má nabídku z Herthy Berlín. Tento německý mančaft na tom ale není nejlépe, proto si myslím, že Reinhardt zůstane. Jednáme s ním.“ Velkou ztrátou pro Vlky bude odchod velmi talentovaného Isaeva. „O Olegovi jsme věděli, když k nám přicházel, že se zase vrátí do Tjumeně. Přijel nám pomoct na play-off. Sám je ale zklamaný, že neukázal, co chtěl a nedotáhl tým na první místo. Říkal, že bude ještě uvažovat o návratu, alespoň na další play-off. Zatím s ním ale nepočítáme,“ potvrdil Žák.

Mládí má zelenou

Změna nastane i v brankovišti. Temperamentního Brazilce Forrsetta nahradí mezi třemi tyčemi talentovaný Jakub Žďánský, který v minulé sezoně chytal za Tango Brno. „Jedná se o kmenového hráče Chrudimi, jednáme o jeho případném přestupu nebo hostování. S hráčem jsme ale dohodnutý. Myslím si, že budou velkou posilou. Společně s Gerčákem a Mellerem patří v Čechách k nejlepším brankářům. Odchod Forrsetta? Měl bolavá záda a i koleno. Navíc dělal často chyby,“ přiznal Žák.

Balticfloru posílí Jakub Kiliján z divizního Betisu Kadaň. „Jde k nám v rámci naší vzájemné spolupráce s Kadaní, jíž pouštíme druhou ligu. United končí, místo nich bude hrát druhou ligu Kadaň. My tam posíláme pět až šest mladých talentovaných hráčů, bude to tedy jakási naše farma. Jakub Kiliján přechod z divize do první ligy zvládne. Sleduji ho už hodně dlouho a myslím si, že to bude top hráč. Teplice podepsaly smlouvy i s dalšími talentovanými hráči. „Definitivně můžu potvrdit příchod Michala Holého a Tomáše Štveráka z Indossu Plzeň. Jednáme o příchodu Pavla Novotného z Vyského Mýta, vyhlédnuté máme i jiné futsalisty. Chtěli jsme Jiřího Novotného a Petra Pleyera ze Slavie. Sešívaní nám ale tyto hráče nepustí. Jejich vedení za ně chtělo nesmyslné peníze. Do přípravy, která začne v půlce července, by se s námi měl zapojit i Marek Konečný, který hrál v minulé sezoně za Balticfloru juniorskou ligu za výběr U16. Hraje sice fotbal za Proboštov, v případě našeho zájmu prý pro něj bude futsal prioritou. Chceme jen hráče, kteří se budou věnovat futsalu profesionálně,“ uzavírá Žák a přiznává, že i čeští hráči vyjdou klub výrazně levnější, než finančně nároční Brazilci.

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700