Autor: Ondřej Zlámal   Vloženo dne: 11.4.2017

Slavia v posledních letech stoupá výrazně výkonnostně vzhůru. Po několika sezónách v suterénu ligové tabulky se vloni klub vyšvihl až na bronzovou příčku po té, co sehrál vyrovnanou sérii v semifinále play-off se Zručí nad Sázavou a bojoval dokonce o finále. V probíhajícím ročníku Slavia velmi dobře začala, a dokonce se vyhřívala na příčce nejvyšší, po sérii neúspěšných výsledků se ale propadla a nakonec až v samotném závěru základní části vybojovala 5. místo.

Jak základní část hodnotí předseda klubu Daniel Kolman?
Před touto sezónou mnoho zasvěcených předpovídalo, že se bude jednat o jeden z nejvyrovnanějších soutěžních ročníků. A to se plně potvrdilo. Mimo fenoménu českého futsalu z Chrudimi v podstatě porážel každý každého, žádné utkání nemělo předem daného vítěze, a mužstva jsou od druhého do dvanáctého místa namačkána s minimálními bodovými rozestupy. To, že Třinec, který 11 vteřin před koncem předposledního kola ještě sestupoval, nakonec hraje play-off, je toho jasným důkazem. Obecně, to byla pěkná a dramatická základní část, která musela bavit.

Sestupující týmy jsou pro vás překvapením?
Hodonín určitě ano. Vynikající trenér, vynikající kádr, pro mě to bylo mužstvo do TOP4. Sestup nepřeji nikomu a Hodonín do ligy určitě patří. Nicméně ani kluci z Třince s České Lípy si letos sestup rozhodně nezasloužili a vybojovali si prvoligovou příslušnost právem. Hradec pro mě byl sestupový kandidátem, a to se potvrdilo, tam je mi líto výborné trenérské dvojice Michal Stříž a Míra Semerád. Jsou to odborníci s trenérským potenciálem a zasloužili by si v lize pracovat dál.

Jak hodnotíte změny v kádru v průběhu sezóny?
Chtěli jsme si vyzkoušet práci se zahraničními hráči, a to se nám příliš nepovedlo, to upřímně přiznám. Brazilci co do Slavie přišli nebyli povahově úplně špatní, to říct nemůžu, ale sportovní kvalita kulhala. Na cizince člověk kouká trochu jinou optikou než na domácí hráče, čeká od nich že budou viditelně nadstandardní. V tomto směru jsme spokojení nebyli, proto v klubu skončili. Nechtěli jsme je hodnotit unáhleně, chápali jsme potřebu aklimatizace, svůj prostor dostali, ale prostě se neosvědčili. Místo nich jsme přivedli Martina Směřičku z Piněroli. Výborný kluk s potenciálem a kvalitou. A povedlo se získat Radima Zárubu. To je hráč, kterého si přeje každý klubový manažer. Jsem moc rád, že vůbec nespekuloval, a Slavia pro něj od prvního okamžiku, kdy bylo jasné, že v Chrudimi pokračovat nebude, byla jasnou a jedinou volbou. Je to pro nás znamení, že Slavii vedeme správným směrem a věci tady děláme dobře. Nesmím zapomenout na Radima Garčára, kterého vytipovali a našli trenéři juniorských reprezentací. Je to obrovský brankářský příslib českého futsalu a my mu chceme dát vedle Ondry Vahaly prostor. Chtěli jsme kvalitního druhého brankáře, neboť Michala Bartůňka, který nás naopak přístupem ke Slavii velmi zklamal, jsme po sezóně připravení uvolnit na přestup.

S pátou příčkou jste po základní části spokojení?
Ano i ne. Kvalita hráčského kádru i tréninkového procesu nás staví do pozice, že s pátým místem spokojení být nemůžeme, ale je před námi ještě play-off a můžeme konečné umístění výrazně vylepšit. Nebudu říkat nic alibistického, samozřejmě jsme pomýšleli na lepší umístění a lepší výchozí pozici pro play-off. Po průběhu sezóny, kdy nám v závěru hrozilo i osmé nebo deváté místo, je však to konečné páté nakonec dobré. Nespekulovali jsme. Věříme si na jakéhokoliv soupeře. Plzeň nepovažuji za lehčího nebo těžšího soupeře, než je Zruč, Litoměřice, nebo Sparta. Všechno jsou velmi kvalitní, těžcí soupeři a šance jsou vyrovnané. To, že jsme si v základní části prošli krizemi, nás naopak posílilo, věřím, že jsme se poučili z toho, co bylo špatně, a v play-off to prodáme.

Jako soupeře tedy Interobal berete?
Ano, určitě. S Radkem, Marcusem a Petrem Šindelářem (vedení Interobalu Plzeň) se rádi uvidíme, posedíme, popovídáme, a určitě proběhne různé hecování. Mužstva jsou všechna kvalitní, nebylo z čeho vybírat, pokud by někdo skutečně vybírat chtěl. I Interobal je nesmírně kvalitní mužstvo, čekají nás vyrovnané zápasy, budou rozhodovat maličkosti. V posledním utkání základní části jsme měli navrch v prvním poločase, v tom druhém zase Plzeňáci. V prvním utkání základní části byl zápas také zcela vyrovnaný a skončil spravedlivou remízou. Máme pokoru a zdravý respekt k soupeři, nicméně se nebojíme, chceme vyhrát a ukázat, že jsme lepší :).

Bude toto čtvrtfinále jiné, než to loňské?
Čekám, že ano. Mužstva zůstala hodně pohromadě a kvalitně posílila. Výkonnostně se oba týmy posunuly. Plzeň získala v osobě Vaška Kubíčka opravdovou oporu na brankářském postu. Má v kádru Honzu Havla s Michalem Holým, oba jsou vynikající šéfové svých čtyřek. Bude to opravdu vyrovnané, série vůbec nemá favorita. Skončit to může 3:0, 0:3, 3:2, jakkoliv. Nebude v žádném případě rozhodovat úvod, věřím, že i mužstvo které bude prohrávat 0:2 na utkání, může sérii ještě v klidu vyhrát.

Jak vidíte ostatní čtvrtfinále?
Chrudim nebude mít výraznější potíže, ale věřím že jednoznačné to také nebude. Třinec si přenese euforii ze záchrany a účasti v play-off i do utkání! Pokud vydrží běhat a nedělat fatální chyby, nebude to pro favorita procházka růžovým sadem. Helas může proti Benagu uspět, ovšem musí hrát v kompletní sestavě, důrazně, s nadšením a pozitivní vírou v dobrý výsledek. Helas má velmi kvalitní mužstvo, Honza Loup opět poskládal tým, ze kterého jde respekt, a ve kterém je mnoho kvalitních individualit, které díky dlouhému společnému působení v klubu umí zahrát i plno futsalových kombinací. Série Litoměřice - Sparta je nečitelná stejně jako ta naše s Plzní. Gardenline mají kvalitativně lepší hráče, ovšem za Spartou zase stojí kvalitní tréninkový proces Davida Friče, a hlavně zkušenosti s play-off zápasy. Sparta má za poslední dva roky za sebou dvě dramatické série s Nejzbachem, které jí daly hodně zkušeností. Šance zde vidím také zcela vyrovnané.

Představení Slavie v základní části tedy nehodnotíte kladně?
Takhle to vůbec nevnímám. Během sezóny se změnilo mnoho věcí. Velmi pozitivně beru působení Dominika Rodingera na postu sportovního ředitele. Má šťávu a tah na bránu jak se říká. Já už se cítil trochu unavený a opotřebovaný, Dominik tomu dal nové impulsy. Zvýšil a zkvalitnil se tréninkový proces, který má hlavu a patu. Kluci se zabydleli v nové vlastní kabině, zázemí je strašně důležité, necítíme se v domácí hale jako hosté. Partneři dodali mnoho nefinančního materiálu, od osušek, ručníků, kávovaru, po auta, která užívají hráči a členové realizačního týmu. Zároveň s tím, že jsme se snažili a snažíme vytvořit v daných podmínkách maximálně profesionální prostředí požadujeme po hráčích a realizačním týmu profesionální přístup. Někdo to přijmul hned, někomu to trvalo déle, ale věřím, že nakonec všichni pochopili, že je to ku prospěchu klubu a jich samých. Kde jsou ještě rezervy víme a pracujeme na jejich odstranění. Někdy vše nejde hned a ze dne na den, věci mají svůj vývoj. Říkám to proto, že ať tato sezóna dopadne po sportovní stránce jakkoliv, beru ji jako kvalitní a pevný základ pro sezóny příští. Musíme mít trpělivost, vše pozitiviní se nám vrátí. Dříve, či později. Sezónu tedy nehodnotím záporně, mám mnoho pozitivních pocitů.

Dominik Rodinger tedy nyní klubu vládne?
Tak bych to zase necharakterizoval, jeho kompetence jsou ale široké. Co se týká A týmu, plně mu důvěřuji. Což neznamená, že jsme vždy ve shodě :) Diskutujeme o věcech ovšem konstruktivně, argumentujeme si navzájem, a vždy z toho nakonec vyplynou věci pozitivní pro klub. Velkým přínosem je zapojení Daniela Friče do vedení klubu, jeho přínos v řídících a ekonomických záležitostech je další ohromný posun klubu kupředu. A samozřejmě nesmím zapomenout na kluky, kteří odvádějí v klubu mraky "černé" práce, která není vidět. Petr Štěpán, Petr Čikara a Honza Šimon s Oldou Pánkem. Líbí se mi, jak třeba v NHL hovoří členové o svých klubech jako o Organizaci. Já mám totiž dobrý pocit, že futsalová Slavia je také dobře fungující Organizací. Doby jedné multifunkční osoby, která všechno dělá jako "děvečka pro všechno", jak o mně kdysi mluvil v televizi Jan Kahuda, jsou už dávno pryč. Na co jsem opravdu pyšný je naše PR. Ondra Zlámal nás v tomto směru posunul na opravdu top úroveň. Web, sociální sítě, celková prezentace klubu... opravdu paráda. Moc mu děkuji za spolupráci.

Máte zároveň několik funkcí mimo klub, stíháte vše?
Ne :) Ale snažím se. Pokud by někdo uměl zařídit, aby se den prodloužil alespoň o šest hodin a já nemusel spát, bylo by to skvělé :) V současné době mě hodně vytěžuje rozjezd několika významných obchodních projektů, které jsou zásadní pro mě i pro klub. Hodně zásadních otázek se řeší v rámci představenstva SK Slavia Praha, kde jsem členem a samozřejmě se maximálně věnuji pozici 3. místopředsedy v Komisi futsalu, kde působím jako zástupce ligových mužstev. Zároveň se snažím maximum času věnovat rodině. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, že nic nemůže mít přednost před rodinou a holkama co mám :) I když Slavia je vlastně jedna z nich :)

Ve futsalu nebyla v poslední době dobrá atmosféra. Zlepšila se?
Já vlastně nevím. Moc jsem se tím nezabýval před tím, ani teď. Mrzí mě, když v našem malém sportu dochází k interním bojům, pokusům jej dělit a rozkládat. Škodíme si. Je potřeba táhnout za jeden provaz, pracovat ku prospěchu futsalu a posouvat jej pořád dál. Můj hlavní úkol je zastupovat ligové týmy, bojovat za jejich zájmy a být spojkou mezi Komisí futsalu a ostatními předsedy ligových klubů. To se snažím maximálně dělat a vytěsňovat to, k čemu nejsem kompetentní. S tím ať si lámou hlavu ti, kterých se to týká. Nyní jsme ve fázi, kdy máme možnost dosáhnout zlepšení v oblasti vedení a profesionalizace řídích orgánů nejvyšších soutěží. To mě zajímá. Zároveň i my ligové kluby musíme ke svým povinnostem přistupovat s maximální profesionalitou, plnit si svoje povinnosti vůči daným pravidlům. To je základ.

UEFA schválila některé novinky, jak je hodnotíte?
Skvělé je Mistrovství Evropy pro devatenáctileté! Obrovská motivace pro mladé hráče. Spoluzakladatel klubu Petr Popovič má syna Patrika, výborného fotbalistu, nyní působícího v Dukle. Ročník 2000. Právě pro dvoutisícovky by měl první ročník ME v roce 2019 být. Musím si s Petrem i Patrikem na toto téma promluvit :) Kruh se uzavírá :) Samozřejmě i další rozhodnutí jsou pozitivní. Nový model Futsal UEFA Champions League, ME žen, a kladně vnímám i nový model UEFA Futsal Euro.

Reprezentace právě bojuje v Kazachstánu o postup na ME, co na výsledky říkáte?
V tuto chvíli máme za sebou výhry nad Dánskem a Makedonií, čeká nás přímý souboj o postup s domácím Kazachstánem a minimálně účast v baráži. Vynikající! Klukům blahopřeji a držím palce. Zrovna tak na dálku fandím Slovákům. Čeká je souboj o postup do baráže s Francií.

Jaké je vaše aktuálně největší přání?
Aby se nikdo nezranil, a mohli jsme jít do play-off v plné síle.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700