Autor: Ondřej Zlámal   Vloženo dne: 18.4.2018

Pro Jana Homolu byla právě skončená sezona výjimečná tím, že byla první, ve které nosil slávistickou kapitánskou pásku. Ve svém ohlédnutí přiznal, že sezonu nemůže hodnotit jako úspěšnou, i když došlo v kádru k celé řadě změn. Pochválil mladé hráče a vyzval je k tomu, aby ve své započaté práci trpělivě pokračovali dál. Samozřejmě, že se už také těší na další sezonu.

Jak hodnotíš pravě skončenou sezónu?
Sezónu hodnotím neúspěšně. Po dvou medailových umístěních je letošní šesté místo zklamáním. Tým se oproti loňské soutěži hodně změnil. Přišel nový trenér, odešla spousta kvalitních hráčů, ať už před začátkem, nebo pak během sezóny. Nedokázali jsme se s tím na hřišti vypořádat. Takže výsledkově určitě zklamání. Čtvrtfinále bylo pro letošek náš strop. Týmy, co postoupily do semifinále, podávaly po celou sezónu kvalitnější výkony než my. Myslím si, že oproti loňské sezóně nám chyběla větší hladovost a více vítězných typů. Pozitivní je, že jsme všichni viděli, jak se liga zkvalitnila. Teď máme dost času si odpočinout a připravit se o dost lépe na tu příští.

Jaké to bylo být po legendárním Tomášovi Matějkovi kapitánem?
Od začátku jsem věděl, že být kapitánem po Mattym, ještě po tak úspěšně sezóně jako byla ta loni, bude těžké. Pro spoluhráče jsem se snažil dělat maximum za každé situace. Po celou sezónu jsem se snažil z pozice kapitána reprezentovat klub na hřišti i mimo něj, jak nejlépe jsem dovedl. Samozřejmě, že některé situace jsem mohl vyhodnotit jinak, ale v tu danou chvíli jsem vždy udělal maximum. To mě samotného těší, že v tomhle ohledu mám čisté svědomí.

V základní části se nedařily zápasy venku, který tě mrzí nejvíc?
Každá prohra mrzí a je jedno, jestli je to venku nebo v domácím prostředí. Nejvíce mě, ale mrzí zápasy v Mělníku a v Brně. Každý ví, jak často trénujeme a tyhle týmy se schází maximálně dvakrát týdně, a přesto nás dokázaly porazit. Nutno říci, že zcela zaslouženě. Mrzí mě i utkání v Plzni, kde jsme podali solidní výkon, ale na body to nestačilo.

Tým se hodně změnil. Jaká je tedy současná Slavia?
Tým se změnil, to je pravda. Tak to je, je to přirozený vývoj. Hráči odchází a přichází, klub ale zůstává. Máme tu příliv zahraničních hráčů, to ve Slavii nikdy nebylo. V momentální době se Slavie nachází v době budování nové éry. Uvidíme, jestli kroky budou správné a klub bude úspěšný.

Více se trénovalo, mělo to pozitivní vliv na atmosféru v týmu?
Atmosféra v týmu se hodně měnila i s odchody hráčů během sezóny. To je nezpochybnitelné. Ale obecně by každý hráč měl vnímat tým jako svoji druhou rodinu. Pracujeme spolu každý den, určité výkyvy nálad jsou pochopitelné, ale vždy musíme stát jeden za druhým a za klubem ve kterém hrajeme.

Jak ty sám jsi spokojený se svými výkony?
Své výkony nechci hodnotit. Tohle musí zhodnotit realizační tým a vedení klubu. Myslím, že za čtyři sezóny co jsem ve Slavii, tak jsem měl nejvyrovnanější výkonnost. Ale musím na sobě pracovat ještě o dost více. Některé momenty v utkáních jsem nezvládal podle svých představ. Já ze sebou prakticky nejsem nikdy na sto procent spokojený. Jakmile se tohle někomu stane, že je se sebou spokojený, už se těžko může zlepšovat.

Co říkáš jako kapitán na výkony mladých hráčů? Jana Žežulky a Daniela Hájka a dalších?
Honza Žežulka pro mě byl velké překvapení, je neskutečné, jakým stylem zvládl zápasy. Musím smeknout klobouk, vzhledem k jeho věku to byly bezchybné výkony. Uvidíme z dlouhodobého hlediska, jak se bude zlepšovat. Rozhodně na to má, a je to jen na něm, jak k tomu přistoupí. Hájis nedostával tolik prostoru jako jeho spoluhráč v brance, ale je to pracovitý hráč, který se každým tréninkem zlepšoval. Je to hráč, který se postupem času může stát právoplatným členem základní sestavy. Musím vyzvednout i Zdeňka Situ, velice šikovný hráč s myšlenkou. Ale u všech třech platí, že musí pořád pracovat a dát do tréninku vždy maximum. Jak se rychle dostali nahoru, můžou stejně rychle spadnout zase dolů. Takže futsalu musí dát vše.

Co chybělo tomu, aby tým uspěl ve čtvrtfinále?
Určitě zkušenost, kterou Sparta v klíčových fázích utkání ukázala. Dost jsme se nadřeli na gól. Měli jsme dost šanci, ale špatné řešení těchto situaci nás v této sérii sráželo. Sparta nám vždy odskočila. Ale myslím že se nemáme v této sérii za co stydět. Odvedli jsme maximum.

Co čekáš od nové sezony?
Těžko teď říct, co čekat. Uvidíme, jak vedení poskládá kádr pro příští sezónu. Každopádně já osobně chci zase s týmem a klubem, jako je Slavia vyhrávat každý zápas. Chci bojovat o nejvyšší příčky. Je lepší vyhrávat než prohrávat.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700