Autor: Ondřej Zlámal Foto: Pavel Jiřík   Vloženo dne: 11.11.2019

Před futsalovým derby SK Slavia - AC Sparta, které je na programu už tento pátek v Edenu s výkopem ve 20 hodin, jsme požádali trenéra Ivana Božoviče o jeho pohled na současnou sezonu i na prestižní konfrontaci s naším největším rivalem, kterého po derby čeká další fáze Ligy mistrů.

Jaký zápas mohou fanoušci v derby očekávat?

Věřím, že to bude boj celých čtyřicet minut. Nejsme sice kompletní a trápí nás zranění, ale od všech, kdo nastoupí do hry očekávám, že odevzdají maximum a bude to na výsledku zápasu vidět. Samozřejmě, že proti nám stojí zdatný soupeř, budeme potřebovat také štěstí a výsledek ovlivní řada dalších faktorů.

Jaká je největší zbraň mistrovské Sparty?
Její hráči mají velkou individuální kvalitu. Podle mě tady takový tým, který má tolik individuálně vybavených hráčů, dlouho nebyl. Musíme si dávat pozor na každého z nich, každý může takový zápas rozhodnout. Nemají tolik taktických variant, ale spoléhají na individuální schopnosti v konkrétní dané situaci. Každý, kdo sleduje futsal a vidí jména na soupisce soupeře, tak ví, o čem mluvím. Není to snadné se připravit, nebezpečí může přijít odevšad. Musíme se tomu postavit naprosto maximální bojovností a zodpovědností v každém okamžiku zápasu.

Co řeknete hráčům před zápasem?
Že jdou do velkého boje. Že čekám od každého maximální soustředění a disciplínu. Při každém kroku musí vědět, že mají na sobě ten krásný slávistický dres. Soupeř má velkou individuální kvalitu, ale ta se dá porazit srdcem a touhou. Každý z nás musí odcházet ze hřiště s tím, že odevzdal pro tým maximum.

Které hráče soupeře znáte nejlépe?
Znám je všechny, na mezinárodní scéně působí mnoho let. Mladena Kociče znám od začátku jeho kariéry, byli jsme spolu sedm let v srbském Ekonomacu. Je to skvělý hráč i člověk. V loňské sezoně vyhrál v Rusku ligu s Tjumení. To mluví za vše. Proti všem hráčům Sparty jsem už svůj tým vedl na klubové, nebo reprezentační úrovni.

Jak jste zatím spokojený s průběhem sezony?
Nemohu říct, jestli jsem spokojený, nebo ne. Začali jsme trochu později a možná jsme měli sehrát víc přípravných zápasů. Přišla zranění, která způsobila velké problémy a ovlivnila naši sestavu. Musíme vylepšit týmové pojetí a někteří hráči tomu musí dát ještě víc. Chci od nich vidět větší touhu a odhodlání, máme v týmu méně zahraničních hráčů, je to pro ně velká šance. Výsledky jsme dosáhli asi takové, jaké jsme čekali. Prohráli jsme dvakrát, zaslouženě v Plzni, tam jsme hráli špatně, dva hráči se vážně zranili. V Chrudimi jsme nezvládli využít své šance, tam jsme měli k úspěchu blíž.

Jak to vypadá se zraněnými hráči Markem Karpiakem a Igorem Leovskim?
Zotavují se podle plánu, Leovski by se mohl znovu zapojit na začátku prosince, s Markem ještě přesně nevíme. Budeme vědět víc v únoru, podle některých odhadů by mohl v březnu začít znovu s námi trénovat.

Co bude muset Slavia v pátek udělat dobře, aby v derby uspěla?
Neměli bychom se bát hrát, nesmíme ztratit sami sebe. Máme zkušenosti z nedávného pohárového zápasu se Spartou, musíme se vyvarovat individuálních chyb a držet se naší taktiky. Odpovědně bránit a využívat šance k útokům, ale hlavně musíme být zodpovědní vzadu a tím eliminovat individuální kvality soupeře. Budeme potřebovat pomoc fanoušků v hale, ale také trochu štěstí, kterému musíme jít naproti svým výkonem. Musíme bojovat v každé situaci, v každé vteřině zápasu!
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700