Vloženo dne: 2.3.2012

Slavii jeho branky a bojovnost v úvodu sezóny velmi chyběly. Michal Holeček možná není brilantní technik, má však instinkty gólového zabijáka. Poté co se vrátil do české nejvyšší soutěže, vstřelil mimo jiné dva hattricky za sebou. V rozhovoru také velmi kritizuje neúctu některých futsalových funkcionářů.

Proč jste nehrál první část sezóny?

Za posledních 7 let jsem futsalu věnoval opravdu hodně času a omezil jakékoli jiné aktivity na minimum. Ke konci poslední sezony jsem se cítil hodně unavený jak po fyzické tak po psychické stránce. V té samé době se Slavia dostala do velice složité situace a tak jsem i já zvažoval co dál. Ve stejné době se objevila možnost využít programu Erasmus a vydat se na studijní cestu do Finska. Vzhledem k tomu, že studuji obor Mezinárodní vztahy již pátým rokem, jednalo se o prakticky poslední možnost se do tohoto projektu také zapojit. Odjel jsem tudíž na 5 měsíců do finského Rovaniemi, které se nachází 10 km jižně od polárního kruhu. Přes počáteční pochyby hodnotím tuto volbu nesmírně kladně. Jednalo se o vynikající životní zkušenost a dostal jsem opět velkou chuť i do futsalu.

Během studijního pobytu jsi trénoval? Výpadek zápasové praxe není znát.

Můj trénink ve Finsku spočíval především v dlouhých výbězích do nekonečných lesů. Co se týče futsalu nebo fotbalu jako takového, tak k žádným pravidelným tréninkům nedocházelo. Mám zkušenosti již z minulosti, že delší časové výpadky mi z pravidla neuškodí. Ono po pravdě to málo co umím s balonem, se zapomenout nedá a tak si většinou akorát odpočinu :)

Dát dva hattricky za sebou není úplně běžné, cítíš dobrou sportovní formu?

Jak už jsem zmínil, z Finska jsem se vrátil ve velké pohodě. I přesto, že jsem si byl plně vědom poměrně vážné situace ve které se Slavia nacházela, jsem byl schopný jít do zápasů s tím, že je odjezdím na 100 procent, ale také s tím že si je hlavně užiju. Je pravda, že se mi střelecky po návratu zatím daří a jen doufám, že to vydrží a ještě nějaké branky přidám.

V jakém stavu jsi po návratu z Finska Slavii našel?

Mou odpověď bych rozdělil na dvě části. Slavia prošla během podzimní části poměrně velkými změnami a ty se nevyhly ani kádru. Odešli hráči jako reprezentant Jirka Novotný, anebo dle mého názoru největší talent českého futsalu Petr Zapletal a s nimi logicky odešla velká síla. Na druhé straně přišlo spojení se sálovkářským Chemcomexem, jehož hráči kádr opětovně doplnili. Musím upřímně přiznat, že před svým návratem jsem měl určité obavy z toho jaká je v týmu atmosféra. O to příjemnější pro mě bylo zjištění, že hráči z Chemcomexu jsou do jednoho výborní kluci, kteří společně s hráčí Slavie vytvořili super partu, takže po stránce atmosféry v týmu vládne u mně absolutní spokojenost. Druhá část mé odpovědi se bude týkat stránky sportovní. Ale i zde musím připustit, že jsem byl relativně velmi mile překvapený. Našel jsem zde tým, jehož hra a kvalita rozhodně neodpovídala pohledu na tabulku, kde měl v té době tuším pouhých 8 bodů. Z různých video onlinů a přenosů v TV, ale i ze zpráv z domova jsem věděl, že kluci ve většině zápasů hrají relativně vyrovnané partie, nicméně ty pak bohužel nebyli schopni dotáhnout do vítězného konce. Jsem rád, že nyní se nám to povedlo zlomit a právě tyto vyrovnané zápasy začínáme dotahovat k vítězství.

Myslíš že je Slavia již zachráněna?

V mé mysli je v tomto ohledu zakotvena meta 20 bodů. Tuším, že za posledních asi 7 let až na jednu vyjímku znamenala záchranu. Na tuto metu nám stále ještě tři body schází, ale je před námi ještě několik zápasů a všechno máme ve svých rukou, což je pozitivní změna. Já osobně nepochybuji o tom, že na ní dosáhneme, ale poslední krok bývá ten nejteží.

Má Slavia dostatečnou sportovní kvalitu i pro play-off?

To je poměrně složitá otázka. Pokud padne hned v prvním kole na Chrudim tak zní odpověď negativně. Na druhou stranu, který ligový tým dnes takovou kvalitou disponuje. Pak jsou zde Tango Brno a Bohemians, kteří kvalitou svých kádrů a hry zbytku ligy dle mého názoru výrazně odskočili. Nicméně si troufám tvrdit, že s nimi Slavia v plné síle a se špetkou štěstí může hrát velmi důstojnou roli, i přesto že na postup bych to asi neviděl. Se zbytkem ligy se dle mého názoru můžeme bez obav měřit a šance jsou zcela otevřené.

Jak by jsi vyhodnotil současný kádr?

Slavia v současnosti disponuje relativně mladým kádrem ochotným šáhnout si v každém zápase na dno. O svou šanci se čím dál častěji perou i mladí kluci jako například Sop, nebo Vandas. Tento stav dává Slavii určitou perspektivu do dalších let. Z mého pohledu však Slavii bohužel chybí alespoň dva zkušenější hráči, kteří by do naší hry vnesli větší řád a po jejichž boku by právě mladší hráči mohli růst. Je velká škoda, že tým zhruba v polovině února opustil z důvodu studijních povinností jeho kapitán Petr Oliva. To je člověk, který pro Slavii udělal za posledních několik měsíců strašně moc a velkou měrou se podílel na její záchraně jak po stránce finanční, tak sportovní, kdy se vynikajícími výkony podílel na záchraně týmu v soutěži.

V derby jsi zůstal kvůli zranění pouze na lavičce. Jak hodnotíš výkon spoluhráčů na hřišti?

Minulý týden jsem si během přípravného zápasu na fotbale poranil zadní stehenní sval. Po vyšetření se jako nejpravděpodobnější diagnosa jeví, že došlo k natržení daného svalu. Doufal jsem, ze stav mé nohy není tak vážný a derby na které jsem se moc těšil si zahraju. Bohužel to nešlo. Derby mělo vynikající diváckou kulisu a kluci makali na 100 procent. Nutno sportovně přiznat, že v prvním poločase jsme na Bohemku neměli. U prvního golu jsme školácky zaspali na zadní tyči a při druhém jsme dle mého názoru opětovně neslpnili taktické pokyny a neporadili si s dvojicí Kopecký - Novotný. Druhý poločas se odehrával v jiném duchu. Bohemka nastoupila na hřiště s pocitem, že už zápas jen v klidu dohrají. Naši hráčí naopak dál jezdili po zadku a s trošičkou štěstí se jim podařilo nádhernou střelou Míči vyrovnat. Poté padly ještě goly na obou stranách a v power-play soupeře se nám podařilo vyhrát a urvat strašně cenné body. Takže dle mého názoru kluci zaslouží obrovskou pochvalu za bojovnost, která tentokrát slavila vítězství nad papírovým favoritem.

Chceš se nějak vyjádřitk názorům, že derby bylo domluvené?

Musím říct, že už v kabině jsme se bavili tím, že než přijdeme domů tak bude diskuze na efutsal.cz plná podobných příspěvků. Co ovšem následovalo bylo upřímně řečeno k pláči. Výkřiky anonymů o tom jak byl zápas prodaný a jak by se hráčí obou týmů meli stydět jsou zaprvé urážející, za druhé si troufám říct na hraně zákona. Už dlouhou dobu sleduji jak je každý výsledek v naší lize, který neskončí podle papírových předpokladů okamžitě označen za prodaný zápas. Pardubicím se povedlo senzačně remizovat s Chrudimí a jejich výborný výkon hned začali tito "experti" shazovat. To samé platilo v případě našeho zápasu s Plzní. Nejen, že tito lidé nemají o zákulisí v obou týmech ani ponětí, ale ještě k tomu jim schází alespoň špetka rozumu, neboť například v Plzni se už před několika týdny jednalo pro domácí o existenční zápas. Při pohledu na los bylo velmi pravděpodobné, že Plzeň už do konce soutěže moc bodovat nebude a nyní se to potvrzuje. Proč ty zápasy vlastně hrajeme, když parta rádoby odborníku stejně ví jak mají skončit?? Co se týče zápasu s Bohemkou tak si troufám říct, že rivalita, blížící se play-off a hlavně zcela diametrálně odlišná finanční situace obou klubů hovořící ve prospěch Bohemians absolutně nějaké pouštění zápasu vylučují. Bohemians prohráli. Prohráli proto, že jejich výkon měl hlavně ve druhé půli daleko k jejich optimu a proto, že vzhledem k postavení v tabulce, které už jim v podstatě zaručuje 3. příčku neváhali vyzkoušet power-play, která se jim může v play-off velmi hodit i za remízového stavu. Je znechucující, že lidé co se skrývají pod anonymními nicky a zpravidla se podle úrovně jejich příspěvků jedná o jedince co nemají o futsale jako takovém ani ponětí, urážejí hráče obou týmů. Takové výroky nejsou pouze velmi urážlivé, ale v mnoha případech jsou ze zcela objektivních příčin neuvěřitelně hloupé. Samostatou kapitolou jsou pak výkřiky presidentů týmů z Liberce a Zruče, kteří ač den předtím odehráli zápas s velmi nestandardním výsledkem, tak druhý den pokřikují po diskuzích o tom "co se dělo" na Slavii. Osobně netvrdím, že byl zápas na Andy prodaný. Andy Liberec dlouhodobě prokazuje, že kvalitou 1. lize nestačí a tak prostě dostalo výprask od "nahecovaného" Benaga, jelikož se jednalo o menší derby. Stejně tak bych čekal, že alespoň president Benaga bude vzhledem ke své zkušenosti trochu soudnější a bude vědět, že jsou i takové zápasy, kde prostě vítězí vůle a trocha štěstí.

Díky za rozhovor.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700