Autor: Ondřej Zlámal Foto: Nikol Kuncová   Vloženo dne: 15.6.2020

Těžko si slávistický futsalový tým představit bez něj. Oldřich Pánek je nejenom svědomitým vedoucím mužstva, ale také jedním z pamětníků začátků klubu. Jeho velkým koníčkem jsou pečlivě vedené statistiky, právě díky němu máme k dispozici přesný přehled o nejlepších střelcích, nahrávačích, největším počtu startů a dalších zajímavostech. Podívejte se, které z nich zmínil slávistický futsalový srdcař v našem rozhovoru.

Jak dlouho se vlastně zabýváte statistikami futsalové Slavie?
Celkovými statistikami se zabývám od sezóny 2009/2010 tzn.od začátku, kdy se Slavia objevila na futsalové scéně. Začal jsem s futsalem nejdříve jako hráč a následně jako funkcionář v SELPu (předchůdce Slavie). Několikrát jsme se s Danem Kolmanem bavili o tom, že by bylo zajímavé dát statistiky dohromady, protože klub už měl za sebou dlouhou historii a do první ligy se prokousal z nejnižších soutěží. Když se následně Dan jako velký slávista dohodl na Slavii a došlo k přejmenování klubu, přišlo nám to jako dobrý startovací bod, od kterého statistiky začít pečlivě evidovat. Mimo celkových statistik ještě připravuji pozápasové statistiky pro trenéry i hráče. Nahrazuji manuálně moderní, ale drahé aplikace, které statistické parametry umí vyhodnocovat.

Co vás na tom baví?
Různé statistiky jsem sledoval již od mala, ať už to byl fotbal nebo např. hokej a vždycky mi to přišlo zajímavé. Samozřejmě, že čísla mohou zkreslovat a nemusí být vždy všechno, ale v nějakém delším horizontu už určitě o něčem vypovídají. Každý velký klub sleduje své milníky ve své historii a vede si statistiky. A Slavia ať už v jakémkoliv sportu velkým klubem určitě je. Myslím, že pro všechny v klubu je zajímavé sledovat, kolik kdo v sešívaném dresu odehrál utkání a s jakými statistikami, ať už se bavíme o těch základních, jako jsou branky, asistence, body, karty a nebo o těch rozšířených, kdy sledujeme různé rekordy jako je například nejvíce vstřelených branek, asistencí, bodů v utkání, statistiky hráčů proti jednotlivým týmům, jubilejní branky klubu, statistiky trenérů atd.. Zejména pokladník má radost, když může někoho z hráčů zkasírovat. (smích)

Vy ale zpracováváte i podklady pro trenéry z jednotlivých utkání. Kolik se toho dá sledovat?
Ano to je pravda, zajímavá čísla dostáváme i z pozápasových statistik, kde jsme nyní asi na hranici toho, co se dá ještě v jedné osobě zpracovat v nějakém rozumném čase po zápase, tak aby s tím mohl trenér pracovat. I z toho důvodu jsem musel některé další přehledy z pozápasových statistik vynechat, i když by se toho dalo sledovat ještě mnohem víc, než nyní dostávají hráči a trenéři k dispozici. Sledujeme například odehraný čas hráčů, počet střídání, střel na branku, mimo branku, zblokované nebo zablokované střely, fauly, zisky, ztráty, zajímavá je i statistika toho, jestli tým brání nebo útočí, když je daný hráč na palubovce atd. Tohle všechno se samozřejmě nedá sledovat přímo při zápase. Kompletně analýzu zpracovávám až z videa.

Můžete nám prozradit nějaké zajímavosti z historického pohledu?
To určitě můžu. Za 11 sezón v nejvyšší soutěži odehrála Slavia včetně playoff již 288 utkání, takže v příští sezóně nás čeká 300 utkání a to si myslím, že už je pěkné číslo. V těchto utkáních nastoupilo 128 hráčů a vystřídalo se 9 trenérů, nejvíce utkání - 133 odkoučoval v pěti sezónách Martin Brychta. Nejvíce utkání z hráčů odehrál dlouholetý kapitán Tomáš Matějka (203), na druhé místo se posunul současný kapitán Honza Homola, který odehrál i přes svůj poměrně stále mladý věk již 150 utkání. Nejproduktivnějším hráčem je stále Tonda Hrdina (126 bodů), který je zároveň suverénně nejlepším střelcem (74 branek) i nahrávačem (52 asistencí). Co se týká celkové produktivity, tak se na něho dotahuje Martin Směřička (106 bodů). Nejvíc žlutých karet obdržel další dlouholetý hráč a kapitán Petr Oliva (35žk) a nejvylučovanějším hráčem je Ondra Míča (4čk). První branku Slavie v ligové soutěži vstřelil trochu symbolicky Ivo Ulich (28.8.2009) v utkání proti Bohemians 1905. Pětistou branku Michal Vejvoda 29.1.2016 ve vítězném derby proti Spartě (5:4) a v letošním roce vstřelil Marko Radovanovič již branku s číslem 1000 (24.1.2020) v utkání proti Liberci. Když nad tím teď tak přemýšlím, tak vznik Slavie a její první utkání už v klubu pamatujeme asi jenom já a prezident Dan Kolman.

Jaký mezník byl v této sezoně ve slávistických statistikách překonán?
Letošní sezóna přinesla několik milníků a změn ve statistikách. Už jsem zmínil, že Marko Radovanovič vstřelil tisící branku Slavie v lize. Slavia v letošní sezóně také dosáhla rekordního vítězství 17:0 v domácím zápase proti Českým Budějovicím. V tomto zápase dosáhl Marko Radovanovič 5 asistencí, což se do té doby v jednom zápase nikomu nepovedlo. Rekordní zápis se povedl také Davidovi Joštovi, který v dalším domácím zápase proti Liberci vstřelil 6 branek. Po zranění se ve skvělé střelecké formě vrátil Martin Brychta, který ve 20 zápasech dosáhl 24 branek (4x hattrick – 2x Mělník, Helas Brno, Česká Lípa), přitom před vážným zraněním bylo jeho sezónním maximem „pouhých“ 8 branek. A nebýt předčasně ukončené sezóny, tak by pravděpodobně překonal i sezónní maximum 26 branek, kterého dosáhl v sezóně 2015/2016 Michal Salák.

Je nějaký rekord v ohrožení?

Jak se říká, tak všechny rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Při pohledu do statistik, to spíše vypadá na nějaké osobní milníky některých hráčů než rekordy, ale věřím, že se nějakých rekordů v příští sezóně dočkáme, stejně jako tomu bylo v té letošní předčasně ukončené. Například jestli v nastaveném tempu budou pokračovat Radim Záruba nebo Martinové Brychta a Směřička, mohli bychom po dlouhé době přepisovat vedoucí příčky v kanadském bodování.

 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700