Autor: eFutsal.cz / fifa.com   Vloženo dne: 15.2.2013

Po desetiletí je futsal populárním sportem, převážně pak v Jižní Americe a na jihu Evropy. A zatímco si halová odnož fotbalu nachází nové příznivce po celém světě, díky patronátu FIFA a podpoře významných osobností se už nyní ukazuje, že futsal může plodit fotbalisty nejvyšších kvalit. Seznamu těchto hráčů samozřejmě vévodí Lionel Messi. Trojnásobný držitel zlatého míče a nejlepší střelec Barcelony v klubové historii se poprvé dotknul míče v dresu Newell's Old Boys, ačkoliv hrál spíš futsal než fotbal. "Jako malý jsem v Argentině hrál futsal na ulicích a pro můj klub. Byla to velká zábava a doopravdy mi to pomohlo se dostat tam, kde jsem dnes," popisuje svojí cestu pětadvacetiletá hvězda.

Messi ale určitě není jedinou superstar s futsalovými kořeny. Vyjma argentinského kouzelníka začínali u futsalu i takoví velikání jako Pele, Cristiano Ronaldo, Xavi a Ronaldo. Cristiano Ronaldo si své triky vypěstoval právě při futsalu. "Když jsem byl malý nehráli jsme v Portugalsku nic jiného než futsal," říká. "Malá herní plocha mě naučila lépe ovládat míč, kdykoli jsem hrál futsal, připadal jsem si volný. Nebýt futsalu, nebyl bych takovým hráčem, jakým jsem."

Mistr světa i Evropy Xavi odhalil svojí lásku k futsalu pro server UEFA.com. "Ve futsalu je doopravdy vidět, jestli je hráč nadaný nebo ne. Ve velkém fotbalu se talent může klidně ztratit, protože je to daleko více o fyzičce. Ve futsalu ale vidíte i nejmenší detaily hráčovy kvality, úrovně a chápání taktiky."

Futsalová líheň kvalitních futsalistů je největší v Brazílii. Fotbalová ikona Pelé není výjimkou. "Futsal vyžaduje rychlé myšlení i hru. Potom je pro vás ve fotbale hned všechno o poznání jednodušší." Ronaldinho, Juninho, Robinho a vycházející hvězda Neymar jsou také produkty brazilského futsalu. Další hvězdou s futsalovými kořeny je Ronaldo, historicky nejlepší střelec mistrovství světa. "Musel jsem mít extrémně rychlé nohy, protože se vždycky snažíte obehrát soupeře na minimu prostoru. Miloval jsem tu výzvu hraní na tak malém hřišti," vzpomíná bývalý hráč a člen managamentu příštího fotbalového MS v roce 2014.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700