Autor: Daniel Kolman   Vloženo dne: 19.1.2015

Vedení klubu SK Slavia Praha futsal, vydává toto oficiální prohlášení ve věci kauzy vyvěšení transparentu "Islám v ČR nechceme" v rámci pátečního utkání ve Zruči n/Sázavou, mezi domácím Benagem a naším klubem, který rozvířil především na straně vedení domácího klubu velké množství emocí:

"Jako klub SK Slavia se ztotožňujeme s názorem, že politika a náboženství do sportu nepatří, a jako klub v žádném případě nechceme být spojováni s jakýmkoliv politickým nebo náboženským názorem, či směrem. V žádné svobodné zemi, ale nelze nikomu zakázat vyjádřit svůj názor, jakoukoliv formou, pokud není v rozporu s platnými zákony. V kontextu nedávných tragických událostí ve Francii, se transparenty s tímto a obdobným textem objevují jako svobodné vyjádření občanských názorů v demokratických zemích v rámci mnoha různých akcí a to i sportovních.

Závažnost události v našem vzájemném utkání s Benagem, považujeme za zveličenou, zbytečně vyvolanou hysterii.

Otevřeně můžeme říci, že pokud bychom věděli o úmyslu fanoušků rozvinout tento transparent, pravděpodobně bychom jim doporučili, aby tak v rámci utkání s Benagem nečinili, s vědomím náboženského vyznání vedení klubu a hráčů našeho soupeře, citlivosti takového počinu a z respektu vůči soupeři. Odmítáme zcela tvrzení, že by tento konkrétní transparent fanoušků byl směřován ke klubu Benago Zruč n/Sázavou, jeho vedení, či hráčům.

Zcela odmítáme, že by se jednalo o cílenou provokaci. Považujeme za zcela lživé a nepodložené tvrzení, že by kdokoliv z našeho klubu věděl dopředu o jeho vyvěšení, podílel se na jeho prezentování, či snad tuto akci cíleně připravoval.

V této souvislosti považujeme za neakceptovatelné hulvátské verbální útoky ze strany nejvyšších představitelů Benaga Zruč n/Sázavou směrem k vedení SK Slavia Praha futsal a předsedovi našeho klubu, především na sociálních sítích. Omluvu nepožadujeme, domníváme se, že forma a obsah těchto projevů je dostatečnou negativní vizitkou pisatelů.

Odmítáme vulgární napadání našich fanoušků ze strany klubu ze Zruče nad Sázavou, neboť ti po celé utkání fandili a podporovali náš klub slušně, bez hanlivých, či urážlivých pokřiků, a zásadní měrou přispěli k dobré atmosféře utkání. V rámci utkání nebyli jedinkrát napomínáni pořadatelskou službou pro nějaký přestupek. Nebyl totiž důvod.

Prohlašujeme, že odsuzujeme způsob a formu komunikace, jakým byla vedením Benaga vyvolána.

Cítíme hrdost, že můžeme nosit barvy klubu, jehož příznivci jsou nejlepšími fanoušky v České republice a futsal se zařadil mezi sporty, který podporují. Odmítáme se distancovat od fanoušků SK Slavia Praha, kteří klub fantasticky podporují i přesto, že se mu sportovně nedaří dle našich představ, a nebudeme nikoho odsuzovat za svobodné projevení svého názoru, na který má každý občan demokratické země právo.

Chápeme, že zájem fanoušků přináší i určité problémy, které kluby bez fanoušků nemají. Domníváme se ale, že každý sport, kolektivní obzvlášť, se dělá především pro fanoušky a jejich přízeň je pro klub největší odměnou.

Protože však chceme ukázat nadhled a dobrou vůli, že se i k nepříjemným věcem umíme postavit čelem, s velkorysostí a pochopením k citlivé situaci, vyslovujeme politování nad celou událostí, a omlouváme se za nevhodnost užití tohoto transparentu v tomto konkrétním utkání, především vzhledem k úctě k rodině Simitčiů, jako majitelům klubu, který je naším sportovním soupeřem.

Aby u nikoho nevznikla pochybnost, na které straně stojíme vězte, že naším náboženstvím je SK SLAVIA PRAHA!"


Článek na oficiálním webu klubu benago Zruč n/Sázavou naleznete zde!

Beni Simitči: Slavie a Kolman se budou muset omluvit!

Zruč nad Sázavou - I po dramatickém vítězství trenér domácího celku neoslavoval z důvodu nevhodného a urážlivého chování hostujících fanoušků, které nemělo s futsalem nic společného! Chtěl bych touto cestou reagovat na včerejší cílovou provokaci ze strany fanoušků Slavie a automaticky i vedení klubu, které vědělo dopředu co se bude věšet za transparent v hale. Beru to nejen, jako provokaci na mě, moji celou rodinu, která tam byla přítomna, na mého bratra, který hrál, na klub Benago, ale i na další hráče, kteří tuto víru vyznávají ( Brahimi, Ramirez, Amrani ).

Každý, kdo mě za těch 23 let co žiju v Čechách zná, ví, že pocházím z Kosova, že jsem muslimem a že jsem nejen hrdý na tyto dvě věci, ale i to, že žiju v Čechch (Česko mám rád, beru to jako mým stejně právoplatným domovem, kde se mi narodily všechny 3 děti), plně respektuji a ctím, vše co se má a že jsem větším čechem než někteří, co se tady narodí a je jim úplně jedno co se tady děje. Jsem ten, který po albanské hymně má stejnou husinu, jako když slyší " Kde domov můj..", ten který nechá svoji víru doma mezi čtyřmi zdy a mezi svoji rodinou, a ten který plně respektuje jiné víry a národnosti po celém světě.

Jako jeden ze zakladatelů Benaga jsem se rozhodl, že pokud se prezident Slavie, Dan Kolman nedistancuje od těchto provokatérských činů fanoušků a neomluví se jménem svým a klubu, jak na webu klubu, tak i všech klubových sociálních sítích do nedělního večera, budu to brát jako ztotožnění se s touto provokací a souhlas, přestanu já a můj klub Benago mít se Slávií jakýkoliv vztah.

Za sebe říkám, že do sportu víra, politika a národnost nepatři.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700