Vloženo dne: 31.1.2016

Slavia zažila báječný víkend. Ve sledovaném derby dokázala zvrátit nepříznivý vývoj utkání a po bojovném a kvalitním výkonu zvítězit poprvé v historii na palubovce odvěkého rivala Sparty 5:4. Bilance vzájemných utkání se Spartou je tak nyní 2-2-2, ovšem s tím, že Slavia dokázala na hřišti soupeře zvítězit. Na rozdíl od Sparty. Eden zatím zůstává nepokořen. Slavia navíc porazila Spartu potřetí za sebou. V obou letošních ligových zápasech, i na lednovém turnaji v Hohensteinu. V sobotních utkáních pak v prestižní juniorské kategorii U-19 Slavia porazila Kladno i Plzeň, a do finálového Final Four, závěrečného turnaje o titul Mistra České republiky, který Slavia obhajuje, postupuje z prvního místa v Západní skupině soutěže. Předsedu klubu Daniela Kolmana jsme tak poprosili o stručné hodnocení.

Jak se vám víkend hodnotí?
Fantasticky samozřejmě. Porazit Spartu je obrovská radost. Je to mimořádný zápas a vždy bude bez ohledu na postavení v tabulce. Utkání navíc bylo dramatické a plné zvratů s infarktovým závěrem. Obrovské nervy s radostným vyvrcholením pro nás. Co víc si přát. Klukům moc děkuji jak zápas odbojovali a šli za výhrou. Fanouškům pak děkuji za podporu a skvělou atmosféru, jakou vytvořili. A jsem rád, že jejich fandění mělo sportovní charakter bez excesů, což se o domácích fanoušcích říci nedá. Samozřejmě nemluvím o verbálních útocích, ty k derby tak nějak patří.

Trenéra hostí jste ale výkonem zklamali. Navíc tvrdí, že Sparta byla ve všem lepší. Co vy na to?
Tak třeba si již trenér hostí utkání přehrál a zjistil, že opravdu nemá vždy pravdu :) Kolektivní sporty se hrají na góly. My jich dali pět, Sparta čtyři. Tudíž jsme byli lepší a vyhráli. Všechna derby, která se hrála, byla vyrovnaná a dramatická. Také se domnívám, že jsme obě zremízovaná předchozí derby v Edenu měli vyhrát, nebo že jsme si nezasloužili prohrát poslední derby na Spartě. Nic mi to není platné :) Rozhodují maličkosti, momentální forma, štěstí a především góly jak jsem řekl. Tentokrát se štěstí přiklonilo více na naší stranu a máme tři body.

Takže s jeho hodnocením nesouhlasíte?

Ne. Částečně nesouhlasím a na část pohlížím jinak. Například to, že naši klíčoví hráči dohrávali v laktátu. Možná ano. Nechali totiž na hřišti všechno, obětovali se pro tým, a já jsem rád, že to z nich trenéři dokázali dostat. Na rozdíl od soupeře. Naše tempo a tlak na bránu soupeře, se neustále zvyšovaly. To pak poznamenalo hlavně závěr zápasu. V něm jsme ukázali větší vůli a hlad po výhře, ale také větší kondiční a fyzickou připravenost, díky které jsme se v závěru prosadili a otočili vývoj zápasu. Byli jsme prostě v klíčových soubojích silnější. Ani ve standardních situacích jsme určitě horší nebyli, ba naopak. Ze zahraných standardek jsme dali gól, a nastřelili břevno. Sparta v podstatě neměla nic.

Byla to tedy Slavia kdo vyhrál zaslouženě?

To také netvrdím. Jak jsem říkal, derby byla vždy vyrovnaná a dramatická. Je potřeba mít i štěstí, které se tentokrát přiklonilo k nám, ale také pokoru, úctu a uznání směrem k soupeři. K nám se štěstí přiklonilo především ve chvíli, kdy soupeř nevyužil nepochopitelného střídání na naší straně, a samozřejmě té obrovské šance Michala Holečka. Musím se ho ale trochu zastat, byl jsem hodně blízko, a viděl jsem, že míč se mu dostal pod nohu, a na tom zadrhávajícím antifutsalovém povrchu v Areně Sparta mu trvalo trochu déle, než si míč srovnal. Ale to už přispěchal s fantastickým zákrokem Vahala. Jirka Baborák, zkušený futsalový trenér, který u nás mnoho let působil, vždy říkal, že zápas se láme od 32 do 37 minuty. Poslední derby jeho slova plně potvrdilo. K tomu co jsem řekl v předchozí odpovědi ještě doplním, že jsme ve zlomových chvílích ukázali také zkušenost a z ní vyplývající chytrost a klid. Především to ukázali naši klíčoví hráči. V každém případě nebudu výkon Sparty hanit. Hrála výborně. Vloni hrála v sezóně hodně nad svoje možnosti, letos lehce pod nimi. V derby, tak jak se očekávalo, hraje každý více než na maximum. A tak tomu bylo i v pátek.

Napravili si tak hráči reputaci za prohru s Tangem?
Částečně :) Zajíci se počítají až po honu. Základní část budeme hodnotit až skončí. Ale je pravdou, že díky dvěma výhrám nad Spartou to hodnocení záporné být nemůže :)

V juniorské kategorii U-19 jste postoupili opět do Final Four. Nezůstává postup ve stínu vítězného derby?
Určitě ne. Klukům i realizačnímu týmu patří obrovská gratulace. V této kategorii obhajujeme titul Mistra České republiky, který získala mimořádná generace hráčů. Jeden z nich, Antonín Hrdina, rozhodl zrovna v pátek derby, Bartůněk je nyní v pozici brankářské dvojky, ale čeká jej skvělá futsalová kariéra, Žampa také pravidelně hrává. Takže jsem trochu vyčkával, jak nám současná U-19, kde je plno hráčů, kteří budou moct hrát i příští rok, bude fungovat. Jejich vítězství v Západní skupině a postup do Final Four je fantastický! V Dvořákovi, Stiborovi, Kášovi, Sedláčkovi, Kostkovi a dalších nám roste další výborná generace.

Do jaké míry jsou splněny předsezónní představy a cíle?
Cíl získat konečně výhru nad Spartou se podařil na 200%. Na rozdíl od let minulých nemáme potíže se záchranou a pohybujeme se v horní polovině tabulky. Čeká nas play-off z lepší pozice než z osmého místa, které znamená potkat se s Chrudimí. Takže to bude za poslední roky určitě nejlepší sezóna. Týmy od druhého do desátého místa jsou zcela vyrovnané a hratelné, každý může porazit každého. Boj o play-off, postavení v něm i samotné vyřazovací boje budou ještě velmi zajímavé, a vůbec není jasné kdo bude hrát finále proti Chrudimi. Ta podle mého názoru letos neztratí jediný zápas. Nemá na ni žádný tým z ligy.

V derby chyběl Michal Salák, nejlepší střelec Slavie, ale také skoro celé ligy. Bylo těžké ho nahradit?
Michal je pro Slavii v současnosti nenahraditelný. Kanonýr jeho parametrů nám dlouho chyběl. Je hráč, který umí dát gól z ničeho a rozhodnout zápas. To se cení, zrovna tak jako jeho přínos v kabině. Neumí prohrávat. Naštěstí by jeho zdravotní stav neměl být tak vážný, a já doufám, že již proti Plzni bude na place v plné síle. V utkáních proti Chrudimi ho určitě ještě budeme šetřit.

V únoru čekají Slavii proti Chrudimi dvě utkání v krátké době. Budete se na ně speciálně připravovat?
Zápasy s Chrudimí nás zastihly ve fázi, kdy jsou pro nás naprosto nedůležité, a tak k nim i přistoupíme. Budou hrát jen 100% zdraví hráči, doplnění juniory. Jelikož druhé utkání bude dávat ČT, diváci si na svoje asi příliš nepřijdou. Je to ale jen důsledek špatného marketingového rozhodnutí kompetentních lidí ve vedení Svazu futsalu, jaké zápasy do České televize vybrali. Pro nás přichází klíčová fáze až po dvojutkání s chrudimskými velmistry. Doma Plzeň, zápas s Krokodýlem v Brně, Helas Brno v domácím prostředí a závěr na Kladně. Na tyto utkání se budeme soustředit a ty rozhodnou o našem postavení v tabulce před play-off.

Bude Slavia před play-off ještě posilovat?

Pevně doufáme že bude. Finalizujeme jednání se dvěma hráči a já věřím, že vše dobře dopadne a vhodně na závěr sezóny doplníme náš poměrně úzký kádr. Jména zatím neprozradím, ale mohu říct, že to nejsou hráči do počtu na doplnění, ale opravdové posily. Uvidíme zda se vše podaří dotáhnout. Vzhledem k tomu, že v rámci ligy jsou přestupy již uzavřeny je jasné, že se jedná o hráče ze zahraničí.

Po odpískání konce utkání se Spartou jste doběhl ke kotli sešívaných fanoušků a upadl. Co se stalo?
Měl jsem obrovskou radost a běžel se o ní podělit s fanoušky. Když mi zbývalo pár kroků, hrozně mě píchlo v zadním stehenním svalu levé nohy, chtěl jí odlehčit, a špatně si došlápl pravou, kde mi luplo v kotníku :) :) :) Už prostě nejsem žádný mladík. Snad budu zase brzy skákat přes kaluže! :D Kluci měli strach, že jsem vyběhl pomstít se za ně, nesportovně se chovajícímu Vodeckému, ale nebylo tomu tak :)
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700