Autor: futsalliga.cz, foto: Pavel Jiřík   Vloženo dne: 28.4.2020

Zajímavý rozhovor ze zákulísí futsalových online přenosů přinesl server futsalliga.cz s Martinem Kameníkem, který spolupracuje také s naším klubem a své první zkušenosti získával pod vedením našeho PR manažera Ondřeje Zlámala.

Jak dlouho již píšete pro Onlajny.com a věnujete se jen futsalovým zápasům?
Pro Onlajny.com píšu od listopadu roku 2017, takže již kroutím třetí rok. Mimo futsalová utkání se ve firmě věnuji zejména také psaní textových přenosů z fotbalových zápasů. Mimo to jsem členem redakce HC Slavia Praha, kde přispívám články a rozhovory na webové stránky.

Vyberte nejzajímavější futsalový zápas, který jste psal?
To je velice těžká otázka. Zajímavé zápasy jsou pro mě takové, kde není nouze o emoce, které ke hře bezesporu patří, a utkání má patřičný náboj. Pražská derby, která jsem již pár komentoval, by se asi vyjímala nejvíce. Zapomenout nelze ani na utkání z prosince roku 2019, kdy Slavia otočila po přestávce nepříznivé skóre v utkání se Svarogem z 1:4 na 6:5.

Máte pro mě nějakou perličku z psaní futsalových onlajnů? Co vás opravdu během kariéry rozesmálo?
Žádná situace mi momentálně na mysli nevytane. V Edenu je ale spoustu zábavných protagonistů. Počínaje kapitánem Janem Homolou, přes trenéra Davida Filingera, až po hlasatele a PR manažera Ondřeje Zlámala. Některé hlášky, které zazní během utkání mezi střídačkami, jsou velice zábavné a často i obohacující.

Co je klíčové pro správné psaní onlajnů a co je nejtěžší?
Klíčová je technika psaní, která vám umožní bez pohledu na klávesnici psát bezchybně a sledovat tak dění na palubovce, které je občas velice rychlé. Na gymnáziu jsme na to měli při výuce výpočetní techniky speciální program. Škoda, že příliš nezaujal mou pozornost. V současnosti bych to ocenil. Důležité je samozřejmě také udržet soustředění a koncentraci po celou dobu utkání. Složité mohou být zápasy, kde padá velké množství branek. Například v utkání Slavia - Dynamo České Budějovice komentátor občas zaznamenává pouze branky (pozn. red. 20. 9. 2019 - 3. kolo, výsledek 17:0), protože na nic jiného čas nezbývá.

Kam vás psaní onlajnů ve vaší kariéře posunulo?
Díky firmě eSports jsem se podíval jako zpravodaj na několik zajímavých sportovních akcí. Nejdůležitější ale dle mého názoru je, že jsem v oboru potkal velice zajímavé žurnalisty, solidní a schopné lidi, se kterými udržuji pravidelný kontakt a spolupracuji s nimi.

Jak byste zhodnotil důležitost onlajnů v rámci futsalového zpravodajství?
Myslím si, že jsou Onlajny velice důležité a znamenají základ pro samotné futsalové zpravodajství, které ve většině případů z textových přenosů vychází. Byl bych rád, kdyby se v dalších letech futsal dostal do širšího povědomí a začal být konkurenceschopnější a viditelnější i v celostátních médiích.

Jak jste se dostal k psaní futsalových onlajnů?
Myslím, že trochu netradičně. V maturitním ročníku na gymnáziu jsem si zapsal seminář Ondřeje Zlámala, který mi po krátkém oťukávání nabídl tuto možnost. Dá se říct, že právě Ondřej mě precizně připravil a předal mi zkušenosti, které mohu v tomto odvětí využít. Za to mu patří velké poděkování.

Je těžší psát z místa, nebo podle TV či streamu?
Pro kvalitu samotného textového přenosu si myslím, že je lepší, když je zpravodaj přímo na místě a má tak bezprostřední informace. V této situaci by měl komentátor upřednostnit přímou účast v hale před teplem domova. 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700