Vloženo dne: 27.3.2012

Jiří Baborák vedl naše mužstvo hned po postupu do nejvyšší futsalové soutěže dvě sezóny, a obsadil s ním šesté a čtvrté místo. V semifinále sezóny 2008/2009 jsme pod jeho vedením dokoce vedli v semifinále nad Chrudimí 1:0 a 2:1 na utkání, a byli blízko finálové účasti. V právě probíhajícím ročníku přišel tento zkušený trenér pomoci zachránit klub v nejvyšší soutěži, což se s předstihem podařilo. Sahali jsme dokonce po postupu do play-off. Remíza s Kladnem v posledním kole znamenala nakonec 9. místo.

Sezóna pro Slavii skončila. Jaké jsou Vaše první pocity?

Úleva, že se nemuselo do poslední chvíle hrát o bytí a nebytí, ale také zklamání, že nakonec nevyšlo play-off.

Jak by jste stručně hodnotil utkání s Kladnem?

Proti Kladnu jsem vedl týmy již mnohokrát a vím, že to nikdy nebyl lehký soupeř. Věděli jsme, že bude čekat na naše chyby a prvotním úkolem bylo vycházet ze zajištěné obrany, vytvářet pernamentní tlak ve středu hřiště agresívním přistupováním a dostat se třeba jen do jednogólového vedení. Povedl se ale realizovat jen ten tlak, ze kterého jsme si vytvářeli množství gólovek, ale jejich realizace byla špatná. Soupeř byl prostě trpělivější a využil téměř každou naši chybu, když jsme propadli směrem dozadu. Ve druhé půli jsme vsadili vše na jednu kartu, a i když jsme prohrávali již 0:4, konečně jsme byli odměněni a začalo to tam padat. Soupeř už na přesné zakončení svých brejků neměl tolik sil a my nakonec mohli půl minuty před koncem rozhodnout kapitánem Matějkou, ale byla z toho jen tyč, definitivní remíza a konec nadějí na kvalitního soupeře v play-off...Ale celkově krásný zápas.

Bylo Kladno k poražení?

Tak určitě, kluci hráli tentokrát výborně a finiš byl zdrcující. Ale základem bylo, jak už jsem nastínil, dodržet nepopulární taktiku, která na Kladno vždy platila - hrát trpělivě zezadu, rozhodit jejich "nerváčky" nějakou tou taktickou kulišárnou a hlavně vstřelit první gól, třeba i laciný nebo ze standardky. Pak bych si věřil, že bychom je udělali.

Skončila vlastně sezóna úspěchem nebo neúspěchem?

Za daných podmínek, které ve Slavii vlivem omezených finančních zdrojů panují, to považuji za dobrý výsledek. Tréninkové manko se muselo projevit právě v těch rozhodujících chvílích zápasů, kdy je potřeba vytáhnout něco víc než osobní kvality hráčů a jejich připravenost z fotbalových týmů. Já to svým způsobem považuji za malý zázrak, prakticky bez tréninků hrát vyrovnané partie s týmy, pyšnící mi se kvalitním futsalovým tréninkovým procesem. Ale zároveň to není dobrá vizitka celkové úrovně naší nejvyšší soutěže ...

Odpovídá konečné postavení v tabulce kvalitám týmu?

V kontextu s předestřeným tréninkovým procesem ano, v kontextu s kvalitami hráčského materiálu ne. Slavia má v tuto chvíli velmi kvalitní kádr plný mladých perspektivních hráčů s futsalovými dispozicemi, který při dostatečném tréninkovém procesu může v budoucnu zatopit komukoliv.

Co musí Slavia udělat jinak aby za rok skončila lépe?

Sehnat peníze, začít kvalitně trénovat, doplnit kádr talentovanými juniory a pořádně ho sehrát s dobrým trenérem, který bude naladěn na správnou slávistickou notu.

Budete pokračovat ve Slavii jako trenér?

To je podpásovka, já byl angažován jako vyzkoušená jistota pro koučování týmu s cílem zachránit první ligu a dát tak možnost vedení nastartovat od nové sezóny novou éru se silným finančním partnerem v zádech. A do této koncepce se již nehodím. Jsem ze staré školy futsalových průkopníků, kteří si vždy vše dělali po svém, jak to cítili a jak to fungovalo v kontextu s tehdejšími podmínkami. Jsem již spíše kouč-praktik než trenér, jenž se musí neustále vzdělávat, chytat nové trendy a pracovat, ať již přímo nebo nepřímo, sedm dní v týdnu se svými svěřenci.

Jaké budou Vaše další futsalové kroky?

Vzhledem k tomu, že jsme se loni přihlásili jako FK Mladá Boleslav do okresního přeboru a po puštění téměř všech aktivních hráčů do jiných oddílů, stále ještě hraji tuto soutěž spolu s bývalými spoluhráči z tehdy mistrovského Bakova, určitě se futsalově nudit nebudu, zvláště když jsem tam v právě skončené sezóně byl s 25 (12+13) body třetí nejproduktivnější hráč ...:):)

Přinášelo Vám po delší odmlce potěšení být na lavičce ligového týmu?

Moc jsem se rozmýšlel, než jsem Danovi Kolmanovi na opakovanou nabídku kývnul. Bylo v ní pro mě mnoho osobních a životních negativ, jako nová práce, dojíždění, rodina, které jsem musel buď eliminovat nebo překousnout. Ale převážila chuť znovu zažít ten adrenalin na lavičce a pracovat s nakupeným materiálem, i když jen prakticky formou skládání hráčské mozaiky do fugující sestavy. Za to jsem mu vděčný a snad jsem jeho očekávání naplnil. Stejně tak můj dík patří Aleši Štorcovi, který je trochu z jiného trenérského těsta, ale myslím, že jsme se dobře doplňovali. Škoda jen, že se pořádně neodhodlal naskočit jako hráč, což byl prvotní záměr mého angažování. A hráčskou kvalitu má Aleš pořád vysokou.

Jaké to je hrát před fandící tribunou?

No to je o něčem úplně jiném!! To je prostě jednoznačný motiv, proč to celé martýrium absolvovat. Každý jsme tak trochu ješitný na své ego, ale když si pak sedne před ten bouřící a skandující kotel, začne ho mrazit zátylek, je takhle maličký a hlavně vděčný, že s ním někdo cítí a podporuje ho, i když se mu třeba nedaří. Za to klobouček, slávistickým fandům, kterým patří právem veliké smeknutí a poděkování.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700