Autor: Daniel Kolman   Vloženo dne: 8.4.2013

V utkání posledního kola základní části Chance Futsal Ligy, došlo k situaci, kterou určitě na futsalových palubovkách rádi nevidíme. Davič Frič z Bohemians zranil loktem protihráče z Tanga Brno, Jaroslava Slavíka. Zákrok byl v utkání vyhodnocen rozhodčím jako faul, a Frič obdržel žlutou kartu. Nechci polemizovat zda správně, či nesprávně, souhlasím s tím, že pokud se jednalo o úmyslný úder loktem do obličeje, měla následovat karta červená a vyloučení. Sudí se však v utkání rozhodl jinak, vyhodnotil situaci tak jak ji bezprostředně viděl, a konal. Chyboval? Dle rozhodnutí Subkomise rozhodčích ano, a byl potrestán. Poté se však událo něco, co nemá v čekém futsale obdobu, a věc se stává precedensem. Podle mého názoru nebezpečným. Tango Brno podalo dodatečnou námitku, a David Frič byl Disciplinární komisí potrestán dle videozáznamu na 2 soutěžní utkání. A právě k tomuto bych se rád touto cestou vyjádřil.

V nedávné minulosti došlo k situacím, kdy se některé kluby včetně toho našeho, pokoušely touto cestou domoci se spravedlnosti. Za náš klub SK Slavia se tak stalo ve třech případech. Jako nejmarkantnější bych uvedl případ tehdejšího hráče Indossu Plzeň Michala Kovacse, který po odehrání míče surově nakopl Petra Olivu. Hrubé nesportovní chování, detailně zaznamenané na videozáznamu, který byl předložen DK. Nebo zákrok Davida Friče, v dresu Eco Investmentu, a jeho zákrok loktem na Davida Filingera, tehdejšího hráče Benaga. Opět detailně zpracovaný videozáznam. Ve všech případech věc řešila Subkomise rozhodčích, a potrestala (nebo nepotrestala) rozhodčího za nesprávné rozhodnutí. Nikdy však nedošlo k tomu, aby byl dodatečně trestán hráč, s vysvětlením, že pokud nebyl potrestán v utkání, není již věc v kompetenci DK. A nyní to najednou jde. Proč? Jak je to možné? Hned mě napadá několik spekulací, a každého z vás také, které podporuje i to, že většině hráčů, kteří dostali trest po červené kartě není ve věci žádosti o odpuštění trestu vyhověno, ale Seidlerovi, který dostal červenou kartu podruhé za sebou, a je tedy skoro "vylučovaným recidivistou" ano. Ve spekulacích se však pitvat nechci.

Za prvé jde o principiální obecnou věc, proč DK nikdy v minulosti řešit dodatečně žádný brutální zákrok nebo nesportovní chování nechtěla, a neřešila, a najednou jej řeší, za druhé se ptám, zda tak bude činit i do budoucna, a je si vědoma skutečnosti, že nyní může být díky tomuto precedensu zahlcena videozáznamy a žádostmi o dodatečné potrestání hráče. A za třetí se domnívám, že pokud už tedy věc vyhodnotila tak jak vyhodnotila, tedy že David Frič úmyslně zranil loktem protihráče, je trest na pouhé dvě soutěžní utkání výsměchem, v kontextu trestů za jiné daleko mírnější prohřešky. Bylo potřeba, aby se "vlk nažral, a koza zůstala skoro celá?"

V souhrnu tedy považuji postup DK za naprosto nešťastný, při vědomí toho, že samozřejmě odsuzuji nesportovní chování, a zvlášť to, doprovázené fyzickým násilím. To se stávat nesmí, a musí být trestáno. Ale rozhodčím na hřišti, tak jak již bylo v minulosti Subkomisí rozhodčích i Disciplinární komisí deklarováno.

Nyní se dle mého názoru DK zahnala tam, kde rozhodně být nechtěla, a bude nutné, aby k dodatečnému trestání hráčů dala obecný výklad pravidel, jak bude do budoucna postupovat, aby všichni hráči měli jasný přehled co jim hrozí, aby kluby věděly jak postupovat, a jakými pravidly a mantinely se řídit. Nechci se totiž domnívat, že DK v minulosti tyto věci neřešila, nyní z neznámých důvodů podporujících všelijaké spekulace potrestala Davida Friče, a do budoucna bude opět ticho po pěšině. Pevně věřím, že zástupce ligových klubů v Komisi futsalu Milan Vich, bude tuto věc do detailních důsledků řešit.

Daniel Kolman
Prezident SK Slavia Praha Futsal
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700