Vloženo dne: 18.11.2015

Desáté kolo CHANCE futsal ligy začalo vítězstvím pražské Slavie. Sešívání ve středu večer dobyli palubovku Helasu Brno a zvítězili 4:1. Hosté se v první půli ujali vedení, ale Helas krátce po přestávce vyrovnal na 1:1. Pak se hrál dlouho vyrovnaný zápas, i když si domácí vytvářeli více šancí. Zlomový moment přišel dvě minuty před koncem, kdy domácí zazdili vyloženou šanci, a z následného brejku skóroval na zadní tyči slávista Lištván. Domácí pak zkusili power play, jenže David Cupák si ve vlastním pokutovém území neuvědomil, že nemá dres „létajícího“ brankáře a vzal míč do ruky. Následovala penalta, kterou bezpečně proměnil Salák. Ten samý hráč pak po výhozu Vahaly stanovil konečné skóre – 1:4.

V prvním poločasu se jednalo více o taktickou bitvu s minimem šancí. V podstatě se dá říct, že k vidění byly pouze tři. Nejprve se podél lajny prosadil nedůrazně bráněný kapitán domácích Cupák, který překonal i Vahalu, ovšem jeho střelu zastavila tyč. O chvíli později jsme udeřili my. Jiří Novotný vynikající přihrávkou vyzval ke skórování Vejvodu, který se trefil přesně. O chvíli později jsme byli opět nedůrazní a útočník Helasu šel sám na Vahalu. Ten však předvedl, že není v nominaci na gólmana roku náhodou, a jasnou tutovku zneškodnil. Další příležitosti byly na obou stranách již spíše náznaky šancí. Není však pochyb, že prvnímu poločasu by více slušel remízový stav, jenž nastal hned po chvíli poločasu druhého.

Naše špatné postavení při autu skončilo brankou, 1:1. V další desetiminutovce se více tlačili dopředu domácí, jak se na hostitele sluší a patří. My byli méně na balónu, ale pokoušeli jsme se o nebezpečné brejky. Ty museli domácí zastavovat za cenu faulů. Nutno říct, že Vahala byl v této době více v pernamenci než jeho protějšek, a předvedl i dva velmi těžké zákroky. Poté jsme dostali příležitost rozhodnout my. Vejvoda výborně zpracoval Vahalův výhoz, zbavil se svého strážce a mohl sám postupovat na Šimona. Soupeř jej zastavil za cenu faulu, a byť mohla přijít červená rovnou, k vyloučení došlo po druhé žluté.

Přesilovku jsme ale tak jako proti Plzni sehráli prachbídně a vyloženou šanci jsme si v podstatě nevytvořili. Po skončení početní výhody jakoby se sudí, do té doby pískající přesně, citlivě a v podstatě bez chyb, snažili kompenzovat vyloučení, a trestali snad každý střet. Jako nedovolený byl posouzen i zákrok/nezákrok na Davida Cupáka, který by byl naším pátým prohřeškem. Kapitán domácích sudí přesvědčil, že se o nedovolený zákrok nejednalo a ti vyřešili situaci balónem rozhodčího. Fantastické gesto fair-play. Klobouk dolů před Davidem Cupákem!

Vzápětí měli domácí poměrně slušnou příležitost, kterou však hráč domácích prováhal. V podstatě z protiútoku vybídl ke skórování Salák nabíhajícího Lištvána a ten hrudníkem dopravil míč do sítě, 1:2. Domácí se domnívali, že Lištván hrál rukou, ale nehrál, balón do brány dopravil regulérním způsobem.

A tak se domácí odhodlali k power-play, ve které hrál hlavní roli opět kapitán domácích Cupák. Neuvědomil si, že on není tím, kdo má na sobě dres brankáře, vzal v pokutovém území míč do ruky a kopala se penalta. Sudí ho zcela poprávu za tento "omyl" kartou netrestali, a možná se v tuto chvíli dalo vrátit i jeho předchozí gesto fair-play. Odpovědnost na sebe ale vzal kapitán Salák, a ten nekompromisní střelou nedal Šimonovi šanci, 1:3. Bylo rozhodnuto. Nakonec jsme přidali ještě jednu branku, kdy opět Salák usměrnil do brány výhoz Vahaly, po ne úplně standardním výběhu brankáře domácích, který Salákovi vstřelení branky hodně usnadnil.

Daniel Kolman, předseda SK Slavia: "Byl jsem nucen sledovat utkání ze streamu, takže jsem viděl zápas z nadhledu a s opakovačkami. Dnes určitě nevyhrál lepší tým, ale šťastnější. Domácí měli více šancí, i byli více na balónu, brankář Vahala byl dnes nás nejlepší hráč. Hraje se ale na góly, ne na šance nebo držení balónu. Vloni jsme tady domácí tým skoro nepustili na naší půlku a prohráli 6:0. Každý zápas je prostě jiný a ne vždy spravedlivý dle obrazu hry. Dvě poslední branky nám domácí darovali, to se ale stává. Pro nás je pozitivní, že dokážeme vyhrávat i zápasy, kdy se nám úplně ideálně herně nedaří. Věřím, že se v tomto budeme zlepšovat."

Trenér domácích řekl: „Zápas se snad ani hodnotit nedá. Měli jsme vyhrát osm-jedna, místo toho jsme prohráli jedna-čtyři. To, co jsme dnes nedali, snad ani není možné. Nechápu to. Jestli jsme někoho urazili? Fakt nevím,“ pokrčil rameny trenér Helasu Brno Jan Loup a dodal: „Borcem na konec je David Cupák, který se nejprve za stavu 1:1 přiznal, že pátý odpískaný faul nebyl, a následně chytne míč ve vápně do ruky, i když neměl dres brankáře při power play. Byl jsem na operaci s tepnami, tak nyní asi půjdu s hlavou. Už nevím, co mám pro naše vítězství udělat.“

Trenér Slavie Praha Martin Brychta si pořádně oddychl. Ještě dvě minuty před koncem byl stav nerozhodný 1:1. „Šlo o velice vyrovnané utkání. Misky vah se mohly překlopit na jednu nebo na druhou stranu. Byli jsme šťastnější a dokázali jsme pak vstřelit tři góly. I díky nešťastnému zásahu Davida Cupáka ve svém vápně. Zápas jsme si vybojovali a získali jsme zpět ztracené nedělní body ze souboje s Krokodýlem,“ řekl k zápasu kouč sešívaných.

Helas Brno - SK Slavia Praha 1:4 (0:1)
Branky: Vejvoda (J.Novotný), Lištván (Salák), Salák, Salák (Vahala)
Helas:
Slavia: Vahala, Bartůněk - Salák, J.Novotný, Míča, Žampa, Homola, Lištván, Vejvoda, Hrdina, Borkovec, Oliva.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700