Autor: Jaroslav Pytloun   Vloženo dne: 24.11.2013

V prvním utkání jsme s napětím očekávali, jak si naši nejmladší hráči ve svém nevelkém počtu poradí s neznámým soupeřem, přičemž pro polovinu z nich to bylo vůbec první utkání, a nebo první utkání za náš tým. Od první minuty jsme soupeře v podstatě zatlačili na jeho polovinu a stříleli do něj. Naše koncovka však nebyla přesná, jen Gabčo sám nastřelil 4-5x břevno a 2x tyč. Při vší úctě k soupeři je třeba uvést, že bylo patrno, že se jedná o absolutní nováčky spíše jen s částečnými fotbalovými zkušenostmi. My jsme se jim však v některé části hry přizpůsobili a proti takovému soupeři se hraje špatně. Trvalo nám dlouhých 10 minut než jsme prolomili střelecké trápení, i když šancí jsme měli hodně. Nakonec se prosadila souhra stávajících, nebo bývalých hráčů Meteoru, kteří spolu hráli několik let a ve které jsme věřili - Roshan, Stibora, Pytloun L., Gabčo, Dvořák. Právě na hráčích Meteoru jsou obě naše mužstva postavena a konečně jsme v druhé půli prvního poločasu dva góly dali. Bohužel v závěru po drobném zaváhání jinak velmi dobrého Roshana, který v obou utkáních mužstvo podržel, soupeř snížil na rozdíl gólu.

V druhém poločase po předchozí domluvě realizačního týmu hráčům směřující k tomu, aby se uklidnili a trpělivě hráli svou hru s tím, že góly přijdou, kluci hráli svědomitě a zvýšili po čase na tři ku jedné a v závěru jsme se sice pořád střelecky trápili, ale jinak jednoznačně vedené utkání jsme z našeho pohledu dovedli do výsledkově slušného vítězného stavu 5 : 1, když zejména v druhé části zápasu potěšila aktivita našeho nejmladšího hráče Šimona JB./99/, který se podílel na výši skóre třemi gólovými přihrávkami!

Po 90 min. pauze na odpočinutí,kterou jsme vzhledem k počtu našich hráčů, a faktu, že někteří jsou po zranění a nemají ještě úplnou kondici, a protože jme věděli, že polovinu hráčů z pole, tedy tři musíme nasadit ještě do třetího utkání za starší kategorii, jsme nastoupili k utkání U-16 proti domácí Č.Lípě. Patrně všichni hráči i my jsme nastupovali ve velké nervozitě, protože jsme věděli, že teprve tímto utkáním pro nás začíná soutěž, a že teprve v něm se ukáže, zda jádro našeho mladšího mužstva je pro budoucnost v této sezoně konkurence schopné na špičce naší tabulky, nebo zda budeme patřit spíše mezi slabší týmy s malými ambicemi.

Do zápasu nás proti bývalým spoluhráčům vedl jako kapitán Wagenknecht, kterého jsme pro zvýšení motivace úmyslně touto funkcí pověřili a určitě se nám to v pozdější fázi zápasu vyplatilo. To, že kluci berou zápas asi až se zbytečně velkou nervozitou a odpovědností se potvrdilo hned v 1.minutě, respektivě 40 sekundě, kdy naši všichni čtyři nejzkušenější hráči zareagovali nesmyslně, nebo vůbec, nebo špatně, protože Gabčo zcela zbytečně ztratil míč se kterým šel do souboje proti třem soupeřům, jeden mu míč vypíchl a prošel mezi oběma zadními hráči - Pytloun L. a Stibora, kteří zůstali stát jako opaření a vůbec se ho nepokoušeli zastavit či blokovat, a ten prostřelil našeho možná zbytečně brzy padajícího brankáře a soupeř se ujmul vedení.

Trochu nám zatrnulo, ale po pokynech z lavičky se hráči uklidnili a spadla z nich nervozita, přičemž za několik minut Gabčo po hezké přihrávce Dvořáka, který se včera ukázal ve velmi dobrém světle a jeho přijetí do mužstva se jeví velkým přínosem, propálil tvrdou střelou míč až do sítě a napravil své předchozí pochybení. Za dalších několik minut zvýšil skóre Stibora, který tak začal svůj velký střelecký den a v druhé části poločasu upravil na uklidňujících a důležitých 3:1 pro nás po samostatné akci Wagenknecht. Do konce poločasu jsme vcelku kontrolovali hru i když se soupeř opakovaně snažil prosadit.

Do druhého poločasu naše mužstvo nastoupilo s výborně organizovanou obranou Pytlounem a Roshanem, kteří tak činili již od inkasovaného gólu, a kteří stejně tak jako Gabčo a Stibora napravili své zaváhání z 1. minuty utkání a z této jistoty vzadu využil Stibora, který zejména po přihrávkách Dvořáka do poloviny druhého poločasu dal každé 2-3 minuty gól a dovršil tak svůj jakýsi hat-five, tedy stav, kdy dal v zápase celkem pět gólů a ještě jednou skóroval i Wagenknecht. Poté jsme za stavu 8:1 utkání dohrávali v klidu a ve snaze vstřelit i další góly. Snažili jsme se hráčům z lavičky ulevit a pomoci v odpočinku oddechovým časem a tím, že byli nabádáni, aby se snažili mít míč co nejvíce pod kontrolou, nehonit se se soupeřem a střádat minuty, což se vcelku dařilo, přičemž až v závěru zápasu při chvilkové ztrátě koncentrace soupeř snížil na 8:2.

Zápas jsme poté již v klidu dovedli do vítězného konce k velké radosti nás všech, kterou vůbec ani nepokazila, ale spíše zvýšila i místní zapisovatelka, která i přes jednoznačný a jasný průběh zápasu uvedla písemně do zápisu o utkání jako vítěze utkání místní celek a zápis nám klidně předložila s rozhodčím k podpisu. Na upozornění našeho vedoucího mužstva a kapitána a žádosti o opravu místo aby se omluvila, reagovala uraženě a s poznámkami, které nás spíše pobavili a naši cestu do šatny učinili radostnější, protože z nás všech spadlo velké napětí při vědomí toho, že jsme to zvládli a že příště s Tylšarem, Martinem Čermákem, Miroslavem Čermákem, Žampou JN., Landou, Rističem, Kurčíkem a dalšími budeme ještě silnější než dnes.

Závěr tohoto utkání sledovalo již našich 6 starších hráčů, kteří s trenérem Svobodou přijeli kolem 13,15 hod. na své utkání kategorie U-18 s domácí Č.Lípou. Toto torzo naší sestavy, které do zápasu vstoupilo s elánem, který ale vydržel jen I.poločas a do našeho vstřeleného gólu a ve druhém se mu již přestalo dařit, což vyvrcholilo vyrovnáním, jsme doplnili třemi nejlepšími hráči U-16 z předchozích dvou utkání, kteří měli i nejvíce sil a dobrou kondici (Stibora, Pytloun L., Dvořák) a tento tah, který jsme považovali nejprve za nutnost spíše z nouze, nejen že umožnil mužstvu dlouho hrát na kompletní 2 čtyřky, ale v závěru utkání, kdy jsme nechtěli připustit porážku, dlouho bránili remízu a až do konce se snažili o vítězný gól. To vše ve velkých emocích a nervozitě, kterou zcela nezvládli naši v poli dva nejzkušenější hráči.

Projevila se ten den větší rozehranost tří mladších hráčů, kteří velmi pomohli době, kdy byl vyřazen ze hry pro zranění téměř celý druhý poločas Müller, a Petřík který jinak je vždy plný zápalu, fakticky přestával hrát, neboť jeho rozehranost po zraněních a nemocech byla minimální. Na slušné úrovni se předvedl Mažári, který se podílel na vypracování našeho gólu koncem prvního poločasu a byl po všech stránkách aktivní i po celý druhý poločas. Navíc náš brankář chytil nejméně další tři stoprocentní gólové šance soupeře a řídil hru, přičemž dva zbývající zkušení hráči na které bylo původně hodně spoleháno, nezvládli svou roli, na hřišti se zbytečně rozčilovali, komentovali pokyny trenérů a kazili i zcela jednoduché přihrávky. Lze říci, že poté, co v I. poločase hráli většinu času především starší hráči a mladší zaskakovali jen na krátký čas pro odpočinek starších, došlo v závěru zápasu k obrácení situace a nutno uvést, že na zachování remízy mají značný podíl právě ti mladší.

Jak správně konstatoval zkušený juniorský trenér Mičkal, pokud hráči hrají tak, že sice na vysoké úrovni podporují hru jedinců, kteří ten den bohužel chyběli, a kteří jsou ale jinak schopni individuálně v poli převzít a také nést odpovědnost za výsledek jsou vynikající, ale pokud je role obrácená a oni sami by měli převzít tuto odpovědnost za jiné, nejsou ji zatím schopni unést.

všechna utkání jsme odehráli bez karet jakékoliv barvy, přestože v obou utkáních U-16 jsme byli ke kartě blízko za špatné střídání, ale rozhodčí to vyřešili rozumně domluvou. Důležitý poznatek pro další kola: slepě, až necitlivě pro hru jako takovou počítali rozhodčí, patrně pod tlakem delegátů, čas rozehrávky autů a rohů už v době, kdy hráč měl míč ještě v ruce nebo ho hledal v koutě a byl daleko od místa, kde k autu došlo a faktická doba jejich počítání při srovnání s během času na tabuli časoměřiče nepřekročila dvě sekundy.

Zatímco U-16 plným bodovým ziskem mile překvapila, pro radikálně oslabenou U-18 je remíza s Démony ztrátou. Naštěstí se hrálo v této kategorii pouze jediné utkání, a tak bude moci kompletní U-18 v dalších utkáních své zaváhání napravit.

U-16: SK Slavia Praha - Čechie Slaný 5:1 (2:1)
Slavia: Roshan - Stibora, Pytloun L., Gabčo, Wagenknecht, Dvořák, Šimon J.
Branky: 10. Stibora (Gabčo), 14. Dvořák (Šimon), 26. Dvořák (Gabčo), 37. Gabčo (Šimon), 39. Dvořák (Šimon) - 28.
U-16: SK Slavia Praha - Démoni Česká Lípa 8:2 (3:1)
Slavia: Roshan - Stibora, Pytloun L., Gabčo, Wagenknecht, Dvořák, Šimon J.
Branky: 4. Gabčo (Dvořák), 9. Stibora (Dvořák), 11. Wagenknecht, 22. Stibora (Dvořák), 23. Stibora, 28. Stibora (Dvořák), 29. Wagenknecht (Gabčo), 30. Stibora - 1., 36.                                                              
U-18: SK Slavia Praha - Démoni Česká Lípa 1:1 (1:0)
Slavia: Pytloun J.- Žampa, Šimon, Mažári, Müller, Stibora, Pytloun L., Dvořák, Petřík.
Branky: 18. Žampa (Mažári) - 29.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700