Vloženo dne: 19.5.2021

S ohledem na různá nepravdivá, neúplná, nebo zkreslená prohlášení, probíhající mimo oficiální platformy futsalovým hnutím, jsme se rozhodli veřejně vyjádřit ke sporným situacím semifinálové série s SK Interobal Plzeň a transparentně uvést naše stanovisko, které Slavia zastává po skončení letošního působení v play-off 1. FUTSAL ligy, tak aby nedocházelo k dezinterpretacím postojů našeho klubu.

Úvodem opětovně vyslovujeme naší gratulaci klubu SK Interobal Plzeň k postupu do finále! Po sportovní stránce došlo k naší porážce a postupu soupeře zcela zaslouženě. V kontextu celé série byl náš soupeř sportovně lepším týmem. Náš klub to plnohodnotně uznává a respektuje sílu a zkušenost soupeře. Finálový souboj SK Interobal Plzeň – FK Chrudim považujeme za spravedlivé vyústění ligového soupeření v tomto soutěžním ročníku 1. FUTSAL ligy.

Jako SK Slavia Praha se za naše účinkování v letošním play-off rozhodně nestydíme, náš mladý tým podal excelentní výkony a na čtvrtém místě ligové tabulky končíme naše účinkování v letošním ročníku 1. FUTSAL ligy se vztyčenou hlavou, hrdí a pyšní na to, že jsme skvěle reprezentovali jméno nejstaršího a nejslavnějšího sportovního klubu České republiky, SK Slavia Praha. Vedení našeho klubu vyhodnocuje působení týmu v letošním ročníku nejvyšší české futsalové soutěže pouze pozitivně, a děkuje za odvedenou práci všem, kteří se na práci v klubu podíleli, všem hráčům a realizačnímu týmu, včetně obou trenérů, kteří náš A tým v tomto ročníku vedli.

Zároveň chceme vyslovit poklonu a poděkování všem ligovým klubům, odborným komisím, včetně komise rozhodčích a komise delegátů, za bravurní zvládnutí organizačně nelehkého soutěžního ročníku, ovlivněného pandemií Sars-Cov-2, která měla negativní vliv na celé sportovní prostředí, a velmi si vážíme toho, že jsme jako jedni z mála mohli sportovat a soutěžní ročník odehrát.

Mírná hořkost z průběhu semifinálové série v nás však zůstává. Nikoliv z důvodu, že bychom neunesli porážku, nebo snad že bychom tvrdili, že fatální chyby rozhodčích, které se staly v každém jednotlivém utkání semifinálové série, způsobily naše vyřazení, nebo že uvedené situace, poškozující fair-play v souboji obou týmů, v této sérii play-off, znamenaly ovlivnění konečného výsledku semifinálového boje. Zdůrazňujeme, že v žádném případě! A opakujeme, že SK Interobal Plzeň byl v sérii lepším týmem a zaslouženě postoupil. Protože jsme se rozhodli nepodávat stížnost na výkony rozhodčích v žádném z utkání semifinálové série, pouze rekapitulujeme, jakých nejzásadnějších pochybení se rozhodčí dopustili. Tuto rekapitulaci zároveň doplňujeme videem pod tímto článkem:

1. utkání, Interobal Plzeň – Slavia Praha 2:1

Neodpískání pokutového kopu po zákroku brankáře Ondřeje Vahaly na Jana Homolu, 2 minuty před koncem utkání, za stavu 2:1 pro Plzeň.

2. utkání, Slavia Praha – Interobal Plzeň 2:4

Uznání branky dosažené rukou, těsně před koncem 1. poločasu, znamenající momentální stav 1:2.

3. utkání, Interobal Plzeň – Slavia Praha 5:1

Nepotrestání surové hry ze strany Martina Zdráhala vůči našemu brankáři Marku Karpiakovi za stavu 2:1 červenou kartou;

Neodpískání pokutového kopu za zákrok Michala Holého na Dominika Ostráka, při námi hrané power-play, za stavu 3:1.

Chtěli bychom zároveň touto cestou konstatovat, že stížnosti na výkony rozhodčích nepodáváme proto, jelikož se v žádném případě nedomníváme, že by k poškození našeho klubu došlo úmyslně, v duchu jakýchkoliv konsekvencí. Důvěřujeme odborné kompetenci členů komise rozhodčích. Naopak bychom rádi vyzdvihli korektní a kvalitní výkon rozhodcovské dvojice Chládek-Melničuk v obou utkáních play-off, které za účasti našeho klubu rozhodovali. Analýzou videa jsme dospěli k názoru, že ze svých pozic nemohli vidět inkriminované hraní rukou hráče Tomáše Vnuka, který se zcela v rozporu s hodnotami sportovního soutěžení a fair-play k dosažení branky nedovoleným způsobem nepřiznal. Rozhodčí Luboš Řeháček dle našeho názoru fatálně chyboval ve třetím semifinále, avšak vynikajícím způsobem rozhodoval naše předchozí, upozorňujeme že prohrané, čtvrtfinále se Spartou. I proto bychom rádi apelovali na Komisi rozhodčích, aby vzala v úvahu tuto naši žádost a netrestala tyto rozhodčí zastavením činnosti pro finálovou sérii a v případě, že o nich uvažovala jako o kvalitních rozhodčích, jenž si finále pískat zaslouží, umožnila jejich nominaci.

Tyto okolnosti nic nemění na skutečnosti, že Slavia byla výrazně poškozena ve všech třech utkáních semifinále play-off s týmem SK Interobal Plzeň. Jediným oficiálním krokem je podání podnětu Disciplinární komisi na Martina Zdráhala, po jehož unfair úderu loktem do obličeje byl zraněn náš brankář Marek Karpiak.

Závěrem bychom chtěli prohlásit, že se distancujeme od jakýchkoliv nesportovních a vulgárních prohlášení, které směřují k hráčům soupeře, nejvíce konkrétně k Tomáši Vnukovi. Svým jednáním a chováním si svůj posudek píše sám a věříme, že vedení klubu SK Interobal Plzeň činí vlastní interní kroky, aby tento hráč nekazil image klubu, za který hraje, a sportovně uznejme, podává skvělé futsalové výkony. I jeho osoby se zde dovolíme zastat. S ohledem na situaci, při které vstřelil v posledním semifinále gól na 4:1, někteří vyhodnocovali jeho chování jako nesportovní bez respektu k soupeři. My jako klub nikoliv. Blížil se konec utkání, ve futsalu hraje svojí roli každá vteřina, a tak hráč natahoval čas. Po vstřelení branky nedělal žádné posunky, ani zbytečná oslavná gesta. Některé výstupy vůči jeho osobě především na sociálních sítích tak považujeme za neadekvátní, byť si je samozřejmě mohl vysloužit svými předchozími činy.

Držíme finalistům palce, aby předvedli výkony nejvyšší úrovně, které budou reprezentovat celý český futsal, a Komisi rozhodčích šťastnou ruku při výběru arbitrů.

Za SK Slavia Praha futsal

Tomáš Matějka
Sportovní ředitel

Daniel Kolman
Předseda klubu
 
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700