Autor: Tereza Karpíšková a eFutsal.cz   Vloženo dne: 30.4.2013

Česká republika se o pořádání futsalového mistrovství světa v roce 2016 utká s Kolumbií, která je jediným vážným protikandidátem. To zvyšuje české šance na úspěch, neboť na evropském kontinentu se turnaj nekonal 20 let, zatímco v Jižní Americe ho v roce 2008 hostila Brazílie. Volba pořadatele se uskuteční za měsíc.

"Původně bylo kandidátů sedm, ale například Španělsko a Francie odstoupily. Dnes se dá říct, že se bude rozhodovat jen mezi námi a Kolumbií," řekl na dnešní tiskové konferenci šéf české kandidatury Petr Fousek. "Ještě ve hře bylo Portoriko, ale jeho podklady nebyly na takové úrovni," dodal.

Česko je jediným evropským kandidátem, což výrazně posiluje jeho šance. "Rozhodně nám nahrává, že mistrovství světa bylo v Evropě naposledy v roce 1996 ve Španělsku. Naše šance jsou vysoké. Máme i dobrou infrastrukturu a také se můžeme pyšnit úspěchy národního týmu," uvedl Fousek.

Šampionát by se měl konat v Pardubicích a Ostravě, kde se hrálo mistrovství Evropy 2005. "Ostravu máme vyzkoušenou a víme, že tam lidi na futsal chodí. A to i na jiné zápasy než českého týmu, což je pro tak velký turnaj důležité. Pardubice jsou zase východočeský region, kde je řada českých klubů včetně mistrovské Chrudimi. V těchto městech cítíme také politickou podporu," komentoval volbu Fousek.

Nezavrhuje však ani možnost, že by došlo i na Prahu. "Ta je náhradní variantou, pokud by se FIFA rozhodla jinak," dodal.

Plánovaný rozpočet je 140 milionů korun, z hlavní části náklady pokryje FIFA. "Akce tohoto typu by neměla končit ztrátou. Budeme pracovat na tom, aby to nešlo z našich peněz. Budeme jednat i s ministerstvem, jelikož taková akce má velký společenský dopad. Návštěva významných hostů na šampionátu přinese také finance," řekl předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

O pořadateli se rozhodne 29. května na zasedání výkonného výboru FIFA na Mauriciu. Čeští zástupci neskrývají, že si hodně věří. "Matematicky je to padesát na padesát. Ale my jsme přesvědčení, že jsou tu faktory, které hrají pro nás. Docela si věříme," připustil Fousek.

Na druhou stranu nezastírá, že to může dopadnout podobně jako při kandidatuře na pořádání mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let. Tehdy Česko uspělo až s druhou kandidaturou pro rok 2015. "Ale i kdyby to teď nevyšlo, bude to velké plus do budoucna, protože to prohloubí náš vztah s FIFA. Celkově je to naše první kandidatura na turnaj pořádaný FIFA, což je z diplomatického hlediska důležité, že na sebe takto upozorňujeme," dodal.

Nechtěl spekulovat, zda by FAČR usilovala o MS 2020. V témže roce se totiž bude konat fotbalové mistrovství Evropy ve 13 evropských městech a FAČR chce být spolupořadatelem. "Euro by dostalo přednost. Ale je to vázané na to, jestli budeme mít stadion. Pakliže bychom se nevydali touto cestou, mohli bychom kandidaturu na futsalové mistrovství podat znovu," uvedl Fousek.

Záznam tiskové konference sledujte zde !
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700