Autor: Ondřej Zlámal, Foto: Pavel Jiřík   Vloženo dne: 24.1.2022

V anketě o nejlepšího hráče roku 2021 do 21 let skončil Zdeněk Sita na druhém místě. Futsalu se věnuje opravdu naplno, kromě 1. Futsal ligy hraje také za zatím velice úspěšnou slávistickou juniorku, za kterou nastupuje i v pražském přeboru. Před Vánocemi si připsal také další starty za reprezentaci do 21 let. „Juniorskou ligu chceme vyhrát a s áčkem dojít do nejdál,“ prozrazuje cíle, které má v letošní sezoně před sebou.

Můžeme začít předvánočním turnajem U21 ve Francii, jaké jste si přivezl z tohoto turnaje zážitky?
Na jednu stranu jsou to smutné vzpomínky, protože jsme prohráli oba zápasy. Ale byl to suprově zorganizovaný turnaj. První utkání se Slovinskem se nám začalo dařit až ve druhém poločase, doháněli jsme výsledek. Se Slovenskem jsme pak inkasovali hned v patnácté vteřině, tím jsme rozhodili trenérovu taktiku. Pak jsme inkasovali před přestávkou podruhé. V druhém poločase jsme byli lepší, ale chybělo nám štěstí v koncovce.

Branky vám nastřílel spoluhráč ze Slavie Matúš Ševčík, nešlo si na něj dát větší pozor?
Šéva nám dal hattrick, já jsem mu hned říkal, jestli by nemohl začít dávat takové branky i ve Slavii, že mu to tam padá z lobů, prostě úplně všechno. Tak snad to tam prolomil a bude se mu takhle střelecky dařit i ve Slavii.

Jaká byla na turnaji atmosféra?
Na první zápas Francie se Slovenskem byla skoro plná hala, na nás to bylo méně. Ale stejně to bylo dobré.

Stále hrajete Juniorskou ligu, jak jste zatím spokojeni s tím, jak se daří?
Jsem s tím spokojený, my to hrajeme s klukama vlastně už čtvrtou sezonu spolu. Jsme sehraní, chceme tuto sezonu nejenom do Final Four, ale také ho celé vyhrát. Chrudim jsme doma porazili, další konkurent v tabulce Liberec nás čeká příští týden.

Jak se vám zápas proti Chrudimi líbil?
Zapas s Chrudimi se mi upřímně přišel jako nejlepší z celé juniorské soutěže. Mělo to emoce, bylo to po taktické stránce vyspělé a celkově musím říct, že to byl zatím nejpovedenější zápas. Bohužel góly jsme dostali po našich vlastních chybách, ale to se prostě stává. Naštěstí jsme to zvládli a definitivně postoupili do Final Four.

Spolu s Matějem Habartem se v juniorce potkáváte se svým spoluhráčem z áčka Janem Homolou, který vás trénuje. Jaké to je?
Trenér to má velice dobře zorganizované, baví nás to. Předává svoje zkušenosti mladým hráčům, má už i zkušenosti z reprezentace. Sice si ze mě občas dělá legraci, ale to k tomu prostě patří. Chce, abych hrál to svoje a plnil všechny věci, které týmu pomáhají. Jsou to podobné pokyny jako v áčku. Je to fajn, že právě on se o juniorky stará. Kluci vidí, jakou má pozici v áčku. Dokáže nám přesně ukázat, co děláme špatně.

Juniorka hraje také pražský přebor, jak se vám daří tam?
Ano, chodíme společně hrát i za béčko, je to tak už druhým rokem nastavené. Nemáme ještě ani jednu prohru, doufáme, že i tuhle soutěž dokážeme znovu vyhrát.

Slavia od ledna trénuje individuálně, jak těžké to pro vás je?
Je to náročné, chybí nám hala a společné tréninky s balonem, nevídáme se. Máme individuální tréninky, běhání, připravujeme se i online s asistentem trenéra Zdeňkem Slámou. Ale už se těšíme, až se zase sejdeme všichni na tréninku.

Čeká vás hned finále Poháru SFČR proti Chrudimi, to bude na restart hodně ostrý duel…
Bude to pro nás první zápas, nebude to na návrat moc lehké. Snad se na to stačíme připravit a dokážeme vyhrát.

V 1. Futsal lize Slavia zaznamenala některé dobré výsledky, ale taky zbytečné ztráty, jak vidíte situaci tam?
Je to škoda, měli jsme to dobře rozehrané, remizovali jsme s Teplicemi a vyhráli v Plzni, ale pak jsme si to pokazili prohrou s Žabinskými Vlky v Brně. Po ní jsme měli zase sérii vítězství, která ale skončila další fackou v Brně na Helasu. Tyhle ztracené body nám v tom postavení v tabulce budou bohužel chybět. Ještě nám ale zbývá spousta zápasů, byli bychom rádi šli do play-off z co nejvyšší pozice. Já si soupeře nevybírám, budeme chtít prostě dojít co nejdál, uvidíme, na koho půjdeme.

Sledujete UEFA Futsal EURO? Kteří hráči vás tam nejvíc zaujali?
Samozřejmě, že sleduju, viděl jsem zatím všechno. Čekal jsem na to dlouhou dobu a musím zatím říct, že to jsou neskutečně vyrovnané zápasy. Nejvíc se mi líbil zatím zapas domácího Holandska proti Ukrajině, kdy Holandsko vyhrálo 3:2 a porazilo favorita. Jinak co se týče hráčů, kteří mě zaujali, tak jich je spoustu. Mohl bych tady vyjmenovat deset hráčů, ale nejvíce sleduji Merlima z Itálie a dále Panyho Varelu z Portugalska.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700