Autor: sk-slavia.cz   Vloženo dne: 12.10.2023

Slávistická sportovní rodina se v Praze rozvíjí už 130 let. A v posledních čtyřech letech stojí v čele Sportovního klubu Slavia, sdružujícího nyní 35 sportovních odvětví, někdejší novinář a ve volném čase vlastně ještě stále televizní komentátor Jiří Vrba, který léta působí jako funkcionář ve fotbalovém klubu a nyní český fotbal zastupuje v mediálním panelu UEFA. To, co mu nejvíc leží na srdci, je ale rozvoj SK Slavia Praha. Vedení spolku v tomto ohledu spřádá opravdu smělé plány.

Udělejme si nejprve základní přehled. Co je SK Slavia Praha, kolik čítá oddílů a členů a jak se rozrůstá?

Jsme sportovním klubem, spolkem, zastřešujícím činnost 35 oddílů v nejrůznějších sportovních odvětvích. Členů máme nyní víc než 9500 a slávistická sportovní rodina se v průběhu času zlehka i postupně rozšiřuje. V posledních letech jsme do ní přijali například nohejbal, oblíbený sport Pepiho Bicana a Vlasty Kopeckého, legend fotbalové Slavie. Ale také padel, který je naopak moderním sportem, který se v Evropě i u nás rychle rozvíjí. Myslíme tedy zároveň jak na rozvoj tradic, tak na to, abychom uměli oslovit i současnou mladou generaci, která projevuje zájem o nová, dynamicky se rozvíjející odvětví. Takže i padel už má v Edenu tři kurty a svou klubovnu.

Jak jsou jednotliví členové slávistické sportovní rodiny rozmístěni po Praze?

Většina aktivit probíhá v Edenu, ale třeba veslaři nebo kanoisti samozřejmě potřebují ke svému sportování vodu, takže ti první mají loděnici na Smíchově, druzí v Braníku. A bylo by toho víc, každopádně klíčový je pro nás rozvoj areálu v Edenu, v Praze 10.

Velká část sportovní infrastruktury v Edenu, ať už se bavíme o zimním stadionu, bazénu a dalších součástech areálu, vznikla v 70. letech minulého století. Logicky stárne, přestává vyhovovat. Co s tím?

Na jednotlivých stavbách už je vidět, že mají opravdu mnohé za sebou. Přestávají také vyhovovat navyšujícím se požadavkům jednotlivých sportů. Tak třeba slávistické házenkářky po letech vyhrály domácí ligu, ale kvůli nevyhovující hale bohužel nemohou startovat v evropských pohárech. Kvůli zastaralému zimnímu stadionu zase v současné době se asi nedá reálně uvažovat ani o návratu hokejistů do extraligy.

Takže co tedy s tím?

Areál musíme postupně zmodernizovat, přestavět. Některé věci už jsou v běhu a jiné přijdou na řadu brzy, věřím tomu, že třeba v horizontu pěti let. A všechno to musí dávat smysl jak z hlediska využitelnosti pro sportovce, fanoušky i ekonomiku klubu. Aktuálně například pracujeme na konceptu nového urbanistického pojetí celého areálu. Současně jsme rozjeli projekt rekonstrukcí, který nám přinese velké energetické úspory.

Jak jich chcete dosáhnout?

Podařilo se nám na tento projekt získat prostřednictvím Státního fondu pro životní prostředí zdroje z Evropské unie. Jde o největší investiční akci v areálu od zmíněných 70. let. Spočívá v tom, že využijeme moderní technologie a synergicky je propojíme se stávající infrastrukturou.

Jak konkrétně?


Využijeme odpadní teplo z chlazení zimního stadionu a bazénových technologií, nainstalujeme moderní fotovoltaické panely a tepelná čerpadla. Proběhne zateplení budov, sportovních hal a bazénu, spojíme to s opravami opláštění, výměnami oken a modernizací vzduchotechniky. A na konci celé té operace by měla být až šedesátiprocentní energetická úspora celého areálu oproti současnému stavu. V rámci tohoto pokročilého energetického managementu bychom měli zaznamenat i pozitivní dopady na životní prostředí. A dosáhnout z velké části energetické samostatnosti areálu.

To zní slibně. Něco se prý už děje i v hotelu Slavia poblíž „umělky“. Prozradíte, o co jde?

Podařilo se vyřešit spletité vlastnické vztahy kolem hotelu, nyní jsme jeho 100% vlastníkem. Postupně ho dáváme dohromady, nedávno jsme třeba otevřeli zrekonstruovanou recepci. Do budoucna by hotel měl být jedním z pilířů financování našich sportovních aktivit, v hotelu vidíme ekonomický potenciál.

Pochopil jsem ale, že v horizontu několika let plánujete uskutečnit v Edenu ještě mnohem zásadnější akce.

Je to tak, rádi bychom vybudovali halu nejen pro lední hokej, ale s multifunkčním využitím i pro ostatní sporty, jako jsou třeba už zmíněná házená, futsal nebo i basketbal, který by v dohledné době mohl také pomýšlet na evropské poháry. Zároveň vidíme, že je tu určitá „díra na trhu“. Pro některé akce už je hala s diváckou kapacitou kolem 3000 osob malá, ale osmnáctitisícová O2 Arena ve Vysočanech zase stále příliš velká. Takže kdyby se nám podařilo vybudovat halu pro 6-7000 diváků, mohla by mít velké uplatnění nejen pro slávistický sport, ale i pro řadu akcí českých reprezentací v různých odvětvích halových sportů.

Zní to krásně, ale nabízí se klíčová otázka: Kdo to zaplatí?

Pracujeme na tom, abychom podstatnou část prostředků poskládali z vlastních a privátních zdrojů. Samozřejmě, pokud by nám v rámci nějakého dotačního titulu pomohl stát či hlavní město Praha, pomohlo by nám to.

A jak se jeví časový horizont celého projektu?

Vznikají první studie, jsme na začátku. Kdyby se nám za 5 let podařilo začít stavět, byl by to pěkný úspěch. Něco už na té věci máme odpracováno, ale všechny procesy s takovými projekty jsou dnes zdlouhavé, s tím musíme počítat. Co je podstatné: vedle té středně velké multifunkční haly počítáme předběžně i s vybudováním tréninkové hokejové haly a víme, že budeme potřebovat i jednu univerzální tréninkovou halu pro míčové sporty. V souvislosti s ní jsme v přípravách zatím asi nejdál, kolem ní už by se mohlo začít reálně něco dít snad již v průběhu příštího roku.

A až budou všechny tyto plány naplněny…

…měla by nová infrastruktura sloužit slávistickému i českému sportu dalších 30 nebo 40 let. To je náš cíl.

Celý rozhovor: sk-slavia.cz
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700