Autor: Ondřej Zlámal   Vloženo dne: 21.8.2023

Brankář Jan Žežulka má za sebou jeden z nejvýraznějších futsalových zážitků své kariéry. Spolu s dalšími dvěma slávisty Janem Homolou a Tomášem Kuchtou v srpnu reprezentoval na mezinárodním turnaji v Thajsku. Do Edenu přinesl ukázat zlatou medaili a ohlédl se za úspěšným vystoupením českého týmu.


Když se ohlédnete za turnajem v Thajsku, jaký to byl celkově zážitek?
Byl to absolutně fantastický zážitek. V týmu byla polovina mladých hráčů, polovina těch starších. Byl jsem rád, že jsem se od těch zkušených mohl učit některé věci: sledovat jejich rituály před zápasem, nebo vidět jejich každodenní profesionalismus. Celkově k turnaji v Thajsku se dá zopakovat jenom to, že to byl opravdu super zážitek.

Proti jakým soupeřům jste na turnaji hráli?
Co se týká individuálních činností, tak byli lepší než my. Ale co se týká taktiky a bránění standardek v tom jsme je předčili. To nám v uvozovkách stačilo na to, abychom je přehráli.

V prvním zápase ve skupině jste remizovali s Afghánistánem, sehrála v tom roli únava z posunu času a cestování?
Já bych řekl, že jsme po dobu celého turnaje své výkony zlepšovali. Nebylo to ani tolik cestování, ale přece jenom jsme všichni tři měsíce nehráli soutěžní zápas. Nechci Afghánistán vůbec podceňovat, nehráli vůbec špatně. Byli výborní jeden na jednoho a měli velice dobré pivoty. Není to prostě tak, že se dá usuzovat jen podle jména země, že to byl nějaký slabý soupeř.

Druhým soupeřem ve skupině byl Mosambik, co se dá říct k tomuto zápasu? Nehrozilo vyřazení?
Stačilo prohrát a hráli bychom o páté místo. Mosambik byl zajímavý soupeř. Přišli jsme do haly a proti nám všichni dvoumetroví, obrovský kluci s nabušenými svaly. Naštěstí jsme to zvládli a po výhře 7:4 postoupili.

Do semifinále proti Myanmaru nastoupil spoluhráč ze Slavie Tomáš Kuchta jako kapitán, jak mu to šlo?
Odehrál většinu zápasu jako kapitán a podle mě hrál dobře. První dva zápasy jsme měli dva fauly celkem jako celý tým. Nastoupil Kuchtič a měli jsme čtyři fauly za první poločas. On tvrdí, že udělal dva, ale udělal tři. Zjednal si respekt. (Pozn.: Tomáš Kuchta opravdu toto tvrzení rozporuje. Navíc jeden z faulů byl až po zásahu videorozhodčího, který neuznal český gól.)

Ve finále proti Thajsku jste vedli 5:0. Co se ale stalo potom?
Až nás to trochu překvapilo, jak jsme v prvním poločase byli efektivní. Do čeho jsme kopli, to všechno vyšlo. Trenér Neumann nám v poločase říkal, že to nemáme podcenit, že hrají doma a že nic nevypustí. Najednou dali během deseti vteřin na 5:1, my jsme vzápětí dali na 6:1. Do třicáté minuty to bylo najednou 6:5. Všichni jsme na sebe jenom koukali. Na finále bylo sedm, osm tisíc lidí, všichni je hnali za vyrovnáním.

To je asi nejvíc, co jste kdy zažil…
Určitě, hlavně skvělé bylo to, jak všichni fandili. Když Thajsko začalo dotahovat, tak už tam byl takový rámus, že jsme se vůbec neslyšeli. Bylo to elektrizující.

Do kterých zápasů jste zasáhl vy?
Já jsem odehrál zápas ve skupině a semifinále. Byli jsme tak předem s trenérem domluvení.

Takže parádní zážitek, asi hlavně pro mladé hráče. Tým se bude muset dříve nebo později omladit…
Byla to skvělá příležitost se ukázat. Navíc se od těch zkušených hráčů učit, byli jsme s nimi čtrnáct dnů. Navíc samozřejmě exotický zážitek.

Co jste stihli kromě futsalu, viděl jsem některé fotky na sítích…
Kromě futsalu a hotelu jsme dvakrát navštívili centrum Bangkoku a místní kláštery, které jsou opravdu nádherné. Jeden den jsme za odměnu byli na pláži u moře. Bylo to opravdu moc pěkné.

Takže vám futsal všem trochu vrátil všechnu tu dřinu a zážitky z českých poloprázdných hal…
My jsme se shodli s klukama, že bychom takové zážitky potřebovali častěji. Bylo skvělé to celé zažít. Je to jiné pojetí futsalu než u nás. Všichni tam hráli velice rychle s míčem. Diametrálně odlišně od naší ligy. Navíc byly zápasy v asijské televizi. Po zápase na nás čekali fanoušci před halou a chtěli podpisy a fotit se s námi. Byly tam opravdu davy lidí. Příjemný zážitek, který by člověk chtěl zažít i tady.

To si asi budete muset chvíli počkat. Teď vás čeká sezona ve Slavii, jak to vypadá s brankáři?
Jsme tři a pereme se o jedno místo. Kdo bude mít nejlepší aktuální formu, bude chytat. Tak to je. Posbíral jsem zase nějaké další zkušenosti, věřím, že je budu moci zužitkovat ve prospěch Slavie, aby se jí dařilo. Určitě je skvělé, že klub bude mít finanční stabilitu, bez toho to prostě nejde. Je tam velká konkurence, každý trénink se maká naplno.

Cíle bude mít Slavia jaké?
Minimálně stejné. Ale já za sebe chci vždycky vyhrávat. Já za sebe bych chtěl finále. Ale uvidíme v sezoně, na co budou naše výkony stačit.
 
« Zpět na seznam

PARTNEŘI KLUBU

 

Kontakt
  • SK Slavia Praha futsal - klub futsalu FIFA z.s.
  • Sídlo: Vladivostocká 1460, 10000 Praha 10
  • IČ: 26645696; EČ: 1409062
  • E-mail: info (a) slaviafutsal.cz
  • Uni Credit Bank: 2110673563/2700